OPET AFERA? Vlada KS mladima dodjeljuje neadekvatne i skupe stanove

Član Predsjedništva SDA i zastupnik ove stranke u Skupštini KS Haris Zahiragić, otkrio je novi propust Vlade Kantona Sarajevo. Svoju objavu je ilustrovao videom koji je poslužio kao dokaz za njegove tvrdnje. Prenosimo Zahiragićevu objavu u cjelosti.

Od početaka novog modela subvencioniranja stanova za mlade, upozoravao sam da je proces netransparentan. Investitori “prijave” stanove koje oni nude, cijenu daju proizvoljno, a onda Vlada KS subvencionira po javnom pozivu 25.000 KM po stanu. Mladi koji se prijavljuju na Javni poziv, doslovno, kupuju “mačka u vreći”, jer projekti zgrada nisu bili sastavni dio Javnog poziva.

Upozoravao sam da je to model kojim se Vlada stavlja u ulogu agenta za nekretnine i to one koje investitori nisu mogli prodati nikome – i pored toga im gratis dodijeli 25.000 KM na realnu/tržišnu cijenu. U konkretnom slučaju, ova “kuća” se nalazi u ulici Trebinjska, naselje Buća Potok. U okruženju “kuće” koju je Vlada ponudila kao zgradu, kako možete vidjeti na videu, nalaze se privatne kuće. Ova bijela plastična vrata su, vjerovali ili ne, glavni ulaz u “zgradu”.

Projekat je, prema svjedočenju (ne)sretnika koji su prošli na Javnom pozivu, katastrofalan. Prilaz “zgradi” koja je ukopana i radi toga puna vlage, preko ove livade s donje strane kao što vidite, također.Kvalitet radova ispod svakog nivoa i standarda struke.

I znate li koliko je cijena stana na 1. spratu ove “zgrade” koju je Vlada KS ponudila mladima? 2.400 KM! Svako ko živi u Sarajevu zna da se za 2400 KM po kvadratu može pronaći stan u užoj gradskoj jezgri, čak i u novogradnji na nekim puno atraktivnijim – u smislu stambenog urbanizma, lokacijama nego što je ova, ali i u zgradama koje liče na zgrade.

Iskreno, mislim da ne postoji čovjek generalno, a posebno ne mlad čovjek, koji bi u ovom objektu kupio sebi stan ni po duplo manjoj cijeni. Međutim, tu uleti Vlada KS, ponudi kao subvenciju od 25.000 KM, izreklamira i proda po nerealnoj, za inteligenciju uvredljivoj, cijeni.

Ova zgrada je vrh ledenog brijega, ima još šokantnih informacija na temu ovog Javnog poziva koji je proveden do kraja netransparentno, a o čemu ćemo naknadno govoriti.

Napomena: Svi mladi ljudi koji su na ovakav način prevareni imaju pravo ne potpisati ugovor, to jeste imaju pravo odustati od kupovine ovakvih stanova, a ukoliko budu imali nekih problema stojim im na raspolaganju zajedno sa kolegama iz Kluba.

I da, zadovoljstvo je biti na drugoj strani, napisao je Zahiragić.