Operacije protiv FETO-a u Turskoj: Uhapšena 41 osoba, izdat nalog za privođenje još 25

U nekoliko gradova u Turskoj provedene su operacije protiv pripadnika terorističke organizacije Fetullahci (FETO), javlja Anadolu Agency (AA). U okviru istrage protiv terorističke organizacije FETO u Komandi zračnih snaga u Ankari donesena je odluka o privođenju 25 osoba, od kojih je 21 već otpuštena iz vojne službe.

Tužilaštvo u Ankari saopćilo je da je donesena odluka o privođenju 25 bivših podoficira za koje je utvrđeno da su komunicirali sa čelnicima i koordinatorima FETO-a putem telefonskih govornica. U okviru istrage nastavljaju se operacije na 14 lokacija u glavnom gradu Turske kako bi osumnjičeni bili privedeni. Također, u operaciji organiziranoj na 40 lokacija u gradu Izmiru u Turskoj protiv struktura terorističke organizacije Fetullahci (FETO) u Oružanim snagama Republike Turske, uhapšen je 41 od 54 osumnjičenih vojnika.

Tužilaštvo u Izmiru saopćilo je da se radi o osobama za koje je utvrđeno da su imali kontakt s čelnicima i koordinatorima FETO-a putem telefona. Navodi se da je 30 uhapšenih aktivno radilo u Oružanim snagama Turske, a 11 je ranije otpušteno. Svi osumnjičeni su imali čin podoficira, od kojih su 24 radili u Komandi ratnog zrakoplovstva, 13 u Glavnoj komandi žandarmerije, 10 u Komandi kopnene vojske i sedam u Zapovjedništvu mornaričkih snaga. Nastavlja se operacija kako bi i preostali osumnjičeni bili uhapšeni.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku. Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

 

0