Operacija “Kandža – Orao 2”: Turske snage neutralizirale 39 terorista PKK

Pripadnici turskih snaga sigurnosti u antiterorističkoj akciji izvedenoj na sjeveru Iraka neutralizirali su još dvojicu terorista PKK-a, saopćilo je u subotu Ministarstvo odbrane Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Teroristi su neutralizirani tokom operacije “Kandža – Orao 2”, pokrenute u srijedu u regionu Gara, čime je ukupan broj neutraliziranih terorista u akciji porastao na 39.

Turska je pokrenula operaciju “Kandža – Orao 2” u skladu s pravom na samoodbranu proizašlim iz međunarodnog prava, a kako bi spriječila PKK/KCK i ostale terorističke grupe da ponovo uspostave svoje položaje radi izvođenja terorističkih napada protiv Turske. U saopćenju ministarstva navodi se kako se operacija uspješno provodi.

Teroristi PKK-a često koriste sjever Iraka kao bazu za planiranje prekograničnih terorističkih napada na Tursku.

Operacije “Kandža-Tigar” i “Kandža-Orao”, Turska je pokrenula prošlog juna, kako bi obezbijedila sigurnost turskog naroda i granica tako što će eliminisati prijetnju terorista PKK-a i drugih terorističkih grupa koje često koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

Tokom terorističke kampanje koja traje duže od 30 godina, usmjerene protiv Turske, PKK, koji je uvršten na listu terorističkih organizacija u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropskoj uniji (EU), odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare.