OPASNA POLITIKA NOVE VLASTI! Bošnjaci i Sarajevo su doživjeli stradanja nakon optužbi za šovinizam

– Obrazovanjem ćemo graditi društvo oslobođeno društvenih anomalija kroz aktivnu podršku borbi protiv šovinizma, rasne, etničke i vjerske mržnje kod mladih, stoji u ekspozeu ponovo imenovanog premijera Kantona Sarajevo Edina Forte. On ovo najavljuje u programu rada za Ministarstvo odgoja i obrazovanja i to kao prvi zadatak u ovom resoru.

Odmah se može primijetiti opasna tezu koja je Forto iskazao. “Oslobađanje” je termin koji je otkrio potpuno nemoguću optužbu na račun društva, a čiji su dio i najmlađi. Borba protiv šovinizma, rasne, etničke i vjerske mržnje kod mladih u Kantonu Sarajevo, kao primarni cilj, znači da su ove počasti evidentne kod djece u vrtićima, osnovnim i srednjim školama pa da ih od toga treba “osloboditi”.

Utvrđivanje krivice kod naroda i stanovništva koji je pretrpio opsadu, ubijanje, sakaćenje, izgladnjivanje i razvlačenje pameti a onda optužbivanje i najmlađih, naprosto nije utemeljeno. Bilo bi dobro da je ovo samo uvreda. Ona bi uvrijedila, ali ne bi polučila nikakve akcije. Obzirom da Forto nije slučajno postavio ovaj cilj kao primarni u resoru odgoja i obrazovanja, onda se to može prepoznati kao jedan od projekata u nizu pripremljenih razrađenih aktivnosti koje donosi agenda nove vlade. Ona Sarajevo, gdje živi više od 90 posto Bošnjaka, vidi kao društvo koje treba oslobađati od šovinizma i mržnje, ali vlastite. Kakve li sve treba mjere poduzeti za ispravljanje izmišljene devijacije društva, može se pretpostaviti. I strahovati. Treba znati da su najveće grozote mnogi narodi i društva, a tako i Bošnjaci, BiH pa i Sarajevo, doživjeli nakon što su neosnovano optuživani za šovinizam, mržnju i slično.

DEBLOKADA.COM