Održan biznis forum bh. dijaspore s porukom ‘Dijaspora se vraća kući’

Sedmi biznis forum bh. dijaspore “BHdiaFor” održan je danas u online formatu s porukom “Dijaspora se vraća kući”.

Izraženo je uvjerenje da će 2021. biti godina ekonomskog oporavka Bosne i Hercegovine i da dijaspora igra ključnu ulogu u podršci novom iskoraku u razvoju i obnovi privrede nakon udara izazvanog pandemijom.

U uvodnom obraćanju ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson rekao je da forum predstavlja važnu i dobro tempiranu priliku za razmatranje načina za povećanje investicija iz dijaspore koje će stvoriti nova radna mjesta.

– Članovi bh. dijaspore već imaju veliki uticaj na zajednice iz kojih potiču jer imaju bolji uvid u stanje na terenu i voljni su investirati gdje drugi nisu – istakao je Nelson.

Dodao je da je uticaj investicija iz dijaspore najvidljiviji u malim lokalnim zajednicama koje imaju problema da privuku uobičajene oblike investicija.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto naveo je da Vlada KS planira otvoriti tehnološki park za IT kompanije u kojem bi mogle raditi, sarađivati i školovati budući kadar.

Također, naglasio je da bi trebalo uložiti u otvaranje licencirane visoke škole za IT struku “42” kakvih ima samo nekoliko u svijetu, kojoj bi bila ponuđena lokacija u Domu mladih.

Na forumu su predstavljena i pozitivna iskustva ulaganja dijaspore u Kanton Sarajevo, Grad Prijedor i Opštinu Lopare.

Pokrovitelj ovogodišnjeg skupa je USAID kroz projekt “Diaspora Invest” koji je u posljednje četiri godine podržao više od 140 preduzeća pokrenutih zahvaljujući inicijativi ili direktnoj investiciji bh. iseljeništva.