ODGOVOR PEĆANINU! Muhamed Velić primljen u Svjetsku uniju islamskih učenjaka

Muhamed efendija Velić, objavio je na svom Facebook profilu vijest koju je dobio iz Katara. Obavijestio je javnost da je primljen u globalnu uniju islamskih učenjaka:

Danas (9. avgust 2020. godine) mi je stigao mail iz Dohe, u kojem mi javljaju da sam primljen u Svjetsku uniju islamskih učenjaka, koju je svojevremeno osnovao šejh Jusuf El-Karadavi i bio njen dugogodišnji predsjednik. Doista sam počašćen i Allahu zahvalan. Selam i svako dobro!, napisao je Velić i istakao prikaz dokumenta iz Dohe.

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) osnovana je 2004. godine sa glavnim ciljem da okupi islamske učenjake iz cijelog svijeta kako bi diskutirali i iznosili zajednički stav o pitan­jima koja se tiču današnjih muslimana. Značaj osnivanja jedne ovakve asocijacije je iznimno velik buduči da na sceni imamo različita tumačenja islama i velike zloupotrebe tih tumačenja. Unija poziva u cjelovit islam koji obuhvata: vjerovanje i zakon, ibadet Uzvišenom Allahu i ophođenje s ljudima, etiku i etičke vrijednosti, Buduči prolazni svijet, kulturu i civilizaciju, zajednicu i državu, a sveto u svjetlu principa iznesenih u ovoj Povelji. Stavovi Unije bi, stoga, trebali biti neka vrsta službenog tumačenja islama, čime se sužavaju mogučnosti sektaških i nakaradnih tumačenja, te njihova zloupotreba.

Podsjećamo, nekoliko dana prije ove vijesti bivši novinar Senad Pećanin je izvrijeđao Velića jer je imam pohvalio činjenicu da neće biti održana parada u Sarajevu:

Kakvo fašističko smeće živi u Sarajevu i još predstavlja Islamsku zajednicu BiH!, napisao je Pećanin.

Ko, zaista, predstavlja Islamsku zajednicu BiH, kakv je to kalibar i kapacitet, najbolji odgovor Pećaninu je došao iz Dohe.

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

 

1+