Odbranimo rijeke Višegrada: Nekoliko stotina građana protestovalo protiv izgradnje hidroelektrana

Pozivu neformalne grupe građana “Odbranimo rijeke Višegrada” odazvalo se nekoliko stotina Višegrađana, koji su danas protestnom šetnjom od gradskog trga do Andrićgrada izrazili neslaganje s odlukom Vlade RS da se na rijeci Rzav grade hidroelektrane.

Istovremeno, oni su započeli i potpisivanje peticije čiji je cilj da ova i druge rijeke bude sačuvane, javlja Anadolu Agency (AA).

“Planiramo da organizujemo predavanja i javnu debatu, pošto to investitori i svi ostali koji su umiješani u ovo nisu organizovali. Mi ćemo to da uradimo, gdje ćemo pozvati i njih, i stručnjake iz ove oblasti iz Srbije i BiH i naš narod će znati o čemu se stvarno ovdje radi”, rekao je Dejan Furtula, predstavnik neformalne grupe “Odbranimo rijeke Višegrada”.

U iskazivanju nezadovoljstva Višegrađane su podržali i borci za očuvanje prirode iz drugih gradova BiH, a među njima je bio i Anes Podić, predstavnik udruženja “Eko Akcija” iz Sarajeva.

Prema njegovim riječima, trend izgradnje hidroelektrana prisutan je u cijeloj BiH, jer je planirana izgradnja oko 400 malih hidroelektrana na više od 250 riječnih tokova.

“Bosni i Hercegovini ova struja ne treba. BiH već sada izvozi svaki treći proizvedeni kilovat, a što se tiče obnovljivih izvora energije preko 40 procenata energije BiH već sada proizvodi iz hidroelektrana. Da smo članica EU bili bismo među najbolje plasiranim zemljama kad je to u pitanju. Bosna i Hercegovina ne može spasiti planetu, ali BiH treba da čuva svoje prirodne rijetkosti i treba da čuva budućnost ovog naroda. Male hidroelektrane uništavaju rijeke, tu više nikakvih dilema nema, od njih lokalne zajednice nemaju nikakvu korist. Korist imaju samo privatni investitori”, naglasio je Podić.

Vlada RS nedavno je donijela odluku o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za izgradnju malih hidroelektrana Crni i Bijeli Rzav. Procijenjena vrijednost investicije je 3,12 miliona KM, a njihova instalisana snaga bila bi po 0,3 megavata. Zanimljivo je da su proteste građana Višegrada danas podržali i predstavnici lokalnog SNSD-a, a u protestnoj šetnji učestvovao je i načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurević.

 

0