Obilježena godišnjica pogibije heroja odbrane RBiH Hajrudina Mešića

Pored kuće u Nezuku u kojoj se tog kobnog 30. oktobra 1992. godine nalazila komanda 1. teočanske brigade, od samo jednog gelera granate ispaljene s neprijateljskog položaja poginuo je komandant ove brigade, tada 33-godišnji Hajrudin Mešić, u narodu poznatiji kao kapetan Hajro.

– On je učestvovao u pripremi za odbranu BiH, aktivno je dao svoj doprinos, napustio radno mjesto u policiji u Ugljeviku i prešao u svoj Teočak. Organizirao je patriote za odbranu, dao svoj doprinos u direktnim borbama i svojim herojstvom pokazao da mu je država BiH i narodi u BiH važniji od života i porodice – rekao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Saborci se nerado prisjećaju trenutaka pogibije svog komandanta a kojoj je prethodio pokušaj spajanja sa snagama Armije RBiH u Kamenici i Cerskoj radi deblokade humanitarnog koridora za narod Srebrenice.

No, iako su bili shrvani nakon pogibije komandanta, shvatili su da moraju slijediti njegov put.

I ove godine, uz prigodan vjerski program, brojne delegacije odale su počast i položile cvijeće na spomen – obilježje na mjestu pogibije u Nezuku. Obilježavanje 27. godišnjice pogibije Hajrudina Mešića nastavljeno je na šehidskom mezarju u Sniježnici gdje je također odata počast, te položeno cvijeće na mezar brigadnog generala.

– Ova vlada stoji iza tih ljudi koji nikada ne treba da budu zaboravljeni. Ono što ćemo uraditi u budućem period je da se u našem školstvu obavezno izučava novija historija. Moramo omladinu educirati da im se ne bi ponovilo ono što je, nažalost, naša generacija preživjela – kazao je premijer TK Denijal Tulumović.

Mezar brigadnog generala Hajrudina Mešića uskoro bi trebao dobiti novo idejno rješenje.