Obilježena 27. godišnjica od masakra u ulici Halači

Porodice i prijatelji ubijenih, delegacije Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad, Unije civilnih žrtava rata KS i Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. danas su polaganjem cvijeća obilježili 27 godina od masakra u ulici Halači kada je u redu za vodu ubijeno osam građana, među kojima dvoje djece.

Još troje građana tada je ranjeno, a ubijeni su: Dženan Aljević, Mahir Ferhatović, Tarik Harba, Esma Muratović, Meliha Muratović-Spahić, Almasa Spahić, Mahira Spahić i Ismet Suljić.

Dževahira Ferhatović, majka ubijenog dječaka Mahira, istakla je da će nastaviti tražiti pravdu dok je živa.

– Nepravda je što još niko nije odgovarao za svu djecu ubijenu u Sarajevu. Žalosno je što mi roditelji moramo ići u Strazbur da dokazujemo da su naša djeca ubijena. Bilo je što je bilo, ali mi nećemo odustati, jer kad-tad pravda će doći, a zločinci će biti kažnjeni – poručila je Ferhatović.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica istakao je da je to stravičan zločin, te da su nedužna djeca i još šestoro naših sugrađana ubijeni na kukavički način, kao i na mnogim drugim mjestima tokom opsade Sarajeva.

Uime Kantona Sarajevo cvijeće su na mjesto masakra položile dopredsjedavajuća Skupštine Smiljana Viteškić, zastupnik Vedran Jakupović i ministrica zdravstva Amela Sofić koja je u obraćanju prisutnima naglasila kako ne smijemo zaboraviti zločine nad civilima Sarajeva, te još jednom potcrtala kako počinioci tih nedjela moraju biti adekvatno kažnjeni, saopćeno je iz Pres-službe KS.