Obilježena 27. godišnjica formiranja 2. korpusa ARBiH

Povodom obilježavanja 29. septembra – Dana formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli i na spomen obilježju poginulim pripadnicima MUP-a u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-95.

Cvijeće su položili i počast odali ministri u Vladi TK, predvođeni premijerom Denijalom Tulumovićem. Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježjima u Sportskom kulturnom centru Mejdan u Tuzli je upriličena Svečana akademija.

Tulumović je u svom obraćanju istakao da je pažnja koju posvećuju tom datumu posebno važna zbog mlađih generacija koje dolaze i još jednom akcentirao potrebu stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, te zapošljavanje demobilisanih boraca.

– S posebnim pijetetom danas se sjećamo i poginulih pripadnika 2. korpusa Armije Republike BiH. Oni su u borbi za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu dali ono najvrjednije, svoje živote. Od ukupno devet heroja oslobodilačkog rata, mi na području Tuzlanskog kantona i iz redova 2. korpusa imamo tri heroja, ali nažalost o njima malo govorimo – rekao je Tulumović.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević, te brojni drugi gosti i zvanice, saopćeno je iz Vlade TK.

 

0