Novi helikopteri OS BiH obavili probne letove

Posade novih helikoptera za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, u nedjelju 5. decembra 2021. godine proveli su probne letove u zoni Međunarodnog aerodroma Sarajevo i helidroma Kasarne OS BiH „Rajlovac“, javlja Anadolu Agency (AA).

Pripadnici OS BiH i osoblje američkog proizvođača Bell Helicopters, obavili su tehničke postupke i planirane probne letove, kako bi letjelice pripremili za službenu primopredaju Oružanim snagama BiH.

Službena primopredaja helikoptera planirana je za narednu sedmicu u krugu Kasarne OS BiH „Rajlovac“, uz prisustvo medija i visokih uzvanika. Predstavnici medija bit će uskoro pozvani s detaljima akreditiranja za događaj.

Novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine dopremljeni su jučer iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Helikopteri su dopremljeni civilnim transportnim avionom Antonov An-124 s aerodroma u gradu Huntsvilleu, iz američke savezne država Alabame.

Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavci ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).