NOVALIĆ U USK! Osigurati finansijsku konstrukciju za završetak Aerodroma Bihać

Fadil Novalić, premijer bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine boravio je danas u tehničkoj posjeti Unsko-sanskom kantonu gdje se sastao sa kantonalnim premijerom Mustafom Ružnićem, te Razimom Halkićem, dopredsjedavajućim Skupštine USK-a i ministrima privrede i građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka koji je trajao duže od sat vremena, Ružnić je pojasnio o čemu su razgovarali sa federalnim premijerom Novalićem.

“Spomenuli smo cijeli niz projekata i sve ono s čime se susrećemo kada je u pitanju problematika oko migranata i pandemije koronavirusa. Pomenuli smo i putnu infrastrukturu i ono što je neophodno po tom pitanju raditi, zatim treću razvojnu osu koja je potrebna našem kantonu, veći broj graničnih prelaza, razgovarali smo o gasovodu i svemu onome što je neophodno uraditi za našu Krajinu, a poseban akcenat našeg razgovora bio je bihaćki aerodrom“, rekao je Ružnić.

Kako je Novalić pojasnio tri su teme razgovora bile na dnevnom redu sastanka. Najprije se, kako je rekao, pričalo o projektima koji su trebali biti predloženi nakon sastanka Novalića sa premijerima svih deset kantonalnih vlada, čiji cilj je bio da se budući kantonalni projekti uvrste u budžet FBiH. Zatim migrantska kriza i Aerodrom Bihać.

“Nama su predstavljeni komunikacijske osi života u Unsko-sanskom kantonu i tu smo prilično prisutni ove i slijedeće godine kroz Ceste Federacije BiH, koje finansiraju razne projekte u vrijednosti 38 miliona konvertibilnih maraka i to je najveći procenat prisutnosti jedne firme u nekom od kantona FBiH. Što se tiče Aerodroma Bihać, mi smo do sada emitovali 13 miliona maraka i imamo probnu pistu i glavni projekat koji iznosi 65 miliona eura, što je dvostruko više nego što su bila srednja predviđanja. To je očigledno skupa priča ukoliko želimo napraviti kvalitetan aerodrom koji će odgovarati potrebama turizma“, istakao je Novalić.

Dodao je, kako je na sastanku postignut dogovor da Grad Bihać i Unsko-sanski kanton izrade neku vrstu svoje vizije razvoja Aerodroma Bihać kako bi isti bio završen u razumnom vremenu. Poslao je poruku da je aerodrom u Bihaću od izuzetnog značaja za USK i da Vlada FBiH želi da u narednih godinu dana zatvori finansijsku konstrukciju kada je u pitanju ovaj projekat.

1+