Novalić najavio značajniju podršku Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je danas u Drvaru da su ta opština, te susjedne Glamoč i Bosansko Grahovo ugrožene i nisu ekonomski održive, i da šira zajednica treba da im pruži više podrške.

Nakon sastanka s načelnicima ove tri opštine Novalić je naveo da te lokalne zajednice imaju skoro identične probleme s izbjeglicama, ekonomijom, infrastrukturom i održavanjem budžeta.

– Razmatrali smo kako više pomoći ovim opštinama, mada pomoć nije izostajala ni dosad, i zaključili smo da ćemo morati usvojiti asimetričan pristup podršci opštinama u Federaciji kako bi one nerazvijene dobijale više – rekao je Novalić.

Dodao je da je danas dogovoreno da sačine listu prioriteta u svakoj oblasti i da bude održan novi sastanak za nekoliko mjeseci i određeno kako odgovoriti na te probleme.

– Ukoliko budu osmišljeni dobri projekti podrška može iznositi i do 700.000 KM po opštini – precizirao je Novalić.

Načelnica Opštine Drvar Dušica Runić naglasila je da te opštine, koje spadaju u najnerazvijenije u BiH, trebaju jačati saradnju sa svim nivoima vlasti i da se nada da će ti nivoi u budžetu pronaći sredstva da ih podrže.

Načelnik Opštine Glamoč Nebojša Radivojša izjavio je da je usaglašeno da se zajednički pokuša pomoći da se održi život u tim lokalnim zajednicama, te da se nada uspješnoj saradnji.

Po riječima načelnika Opštine Bosansko Grahovo Uroša Đurana, održan je vrlo koristan sastanak na kojem su premijeru predstavili svoje probleme, a on njima mogućnosti za podršku.

Sastanku je prisustvovao i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić, a nakon sastanka upriličen je obilazak Memorijalnog kompleksa Muzej 25. maj i Titove pećine.