NiP-u, Arijani i Bećiroviću u zloupotrebi Dženanove nesreće sada pomaže i mračni dio pravosuđa

Činjenice govore jasno ko je profitirao na nesreći Dženana Memića. U prvom redu je to bio Elmedin Konaković koji je petljajući se s političke pozicije u tu priču, dobio simpatije porodice a onda i onih koji su pratili slučaj Memić. Odmah je 2018. godine Konaković zloupotrijebio Arijanu Memić tako što ju je postavio na listu za Skupštinu KS. Obećao joj je, kao i javnosti, da će ona sa te pozicije moći pozitivno djelovati na rasplet slučaja njenog brata. Naravno, politički nepismena Arijana Memić je povjerovala u to, misleći da Skupština KS može utjecati na tužilaštva i sudove. Da je Dženanova sestra zloupotrijebljena, otvoreno je priznala i osnivačica NiP-a Senada Bosno. Ona je u svom saopćenju opisivala događaje s početka 2018. i ovo rekla: “Ilidžanci dolaze sa idejom da bi strateški bolji potez bio da kandidaturu ponude Arijani Memić”. Jasno je da je strategija koju spominje bilo to da se uberu glasovi preko Arijane i njenog brata. U to vrijeme je i nesretni Muriz Memić bio na skupovima NiP-a. Bez imalo stida od vlastitog sina, njegovu nesreću i glasove naivnih pretakao je u podršku NiP. Uz to, svih ovih godina od 2018. Muriz je papagajski ponavljao teze ove stranke prema političkim protivnicima. Nekada je to bilo i tragikomično jer je Muriz govorio ono u šta se ne razumije, poput zdravstva, oblasti sigurnosti, visoke politike i slično. Jasno se vidjelo da je on obična traka na koju su svoj zapis utisnuli Konaković i njegovi istomišljenici. Pojavila se i snimka kada advokat Ifet Feraget suflira Murizu šta da kaže. Kako je bilo ružno vidjeti kako Muriz to poslušno i doslovce ponavlja.

Slično se dešava i tokom ovih izbora. Arijana je opet na listi iste stranke za kantonalnu skupštinu. To je urađeno bez srama, bez propitivanja neispunjenih obećanja da će Arijana nešto moći uraditi za slučaj s te političke pozicije. Njima se dopala formula pa je ne mijenjaju, preko zlupotrebe nesreće do glasova i političkih pozicija. Dobro Konakoviću, dobro i Arijani.

A onda su počeli korisiti ovu porodicu i za borbu za Predsjedništvo BiH. Sada je Konaković predao Muriza Memića kandidatu Denisu Bećiroviću. Iako misle da će zaraditi na tome političke poene, vremenom će svi u ovom krugu biti rashodovani u političkom i moralnom smislu. Treba prihvatiti da Memić ima pravo političkog izbora, ali nije prihvatljivo da on sve to radi iskorištavanja saobraćajne nesreće svog sina Dženana.

A onda još jedna zloupotreba mezara Dženana Memića. Ovoga puta i institucionalna. U lošem dijelu pravosudnih institucija BiH, odlučili su vršiti nekakve pretrese i pokretati istrage u slučaju Memić. Koliko ovi mračnjaci moraju biti bahati pa da ovakve poteze vuku u vremenu predizborne kampanje, mjesec i koji dan prije izbora. Treba napomenuti da novinar Avdo Avdić piše kako je istragu protiv Dalide Burzić i ostalih pokrenuo Dubravko Čampara, brat Aljoše Čampare koji je jedan od prvih Konakovićevih saradnika. Pokretanje istrage nema nikakvog pravosudnog efekta, na kraju, za godinu ili dvije, neće biti rezultata od toga, ali je bilo bitno uoči izbora 2022. nešto učiniti da se stvori dojam o postojanju krivice kod Konakovićevih i Trojkinih političkih oponenata. Kod ozbiljne javnosti ovakvi potezi bi se očitali kao stavljanje tog dijela pravosuđa u svrhu određenih politika pa bi se i njima i politikama za koje igraju ovakvu prljavu igru to višestruko obilo o glavu.

Sve u svemu, od 2018. traje zloupotreba tragedije mladića sa Ilidže. Dobro se vide načini na koji se to radi, kao i oni koji se služe ovakvim morbidnim i neljudskim potezima. Što ih je više, to su ofirniji.

DEBLOKADA.COM

TUŽNA STVARNOST! SDP se pohvalio podrškom nesretnog Salke Jukle