Nikšić uvrijedio Sarajevo i Gazi Husrev-bega, kritikovao ga i Lazović

Predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, jedan od istinskih socijaldemokrata Miro Lazović, suosnivač SDP-a 1992., član Predsjedništva Pokreta socijalne demokratije i pravde, nije mogao a da ne koriguje svog doskorašnjeg stranačkog kolegu i predsjednika. Lazović je reagirao na izjavu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića koji je prilikom potpisivanja Sporazuma sa koalicionim partnerima o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo, izjavio da će od Sarajeva napraviti metropolu. Evo kako je to doživio Lazović:

– Lider SDP-a na potpisivanju Sporazuma o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Gradu Sarajevu je rekao da će od Sarajeva napraviti metropolu. Ova izjava za Grad Sarajevo je uvredljiva. Nije Sarajevo kasaba ni mahala da bi se od njega “pravila” metropola. Grad Sarajevo kao ekonomski, bankarski, politički, znanstveni, kulturni i umjetnički centar i kao značajno središte prometa i trgovine, ima sve karakteristike metropole.
Izjava lidera SDP-a je bila ishitrena i bespotrebna. Donekle može biti razumljiva jer vrh SDP-a čine ljudi koji nisu iz Grada Sarajeva niti žive u gradu Sarajevu, napisao je Lazović.

Gledajući u datim vremenima, kroz historiju, Sarajevo je bilo metropola, kao u doba, recimo, Gazi Husrev-bega. Mnogi graditelji i dobročinitelji su kasnije taj grad uljepšavali i širili. Ne samo kao puku građevinu, nego kao mjesto koje je imalo bitne i civilizacijske sadržaje. Takvih osoba, koje su malo po malo činile da Sarajevo bude istinski glavni grad i metropola, bilo je mnogo. Zato čudi što Nikšić smatra da su on i njegova koaliciona družina ti koji će Sarajevo učiniti metropolom. Bez obzira šta pod tim podrazumijevao, uvreda je prema brojnim vakifima, graditeljima i zaslužnima, konstatirati da Sarajevo čeka njega, Kojovića, Konakovića i Hadžibajrića da doživi procvat, što on naziva metropolizacijom.

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

 

 

1+