Nikšić: Imenovanje tri pozicije u OSA-i zakonski ne mora ići u paketu

Predsjedavajući parlamentarne Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Nermin Nikšić (SDP) potvrdio je da sjednica danas nije održana jer na dnevnom redu nije bilo imenovanje glavnog inspektora OSA-e.

Predstavnici HDZ-a iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH nisu prisustvovali sjednici i to su objasnili činjenicom da u proceduru nije poslan i prijedlog za imenovanje glavnog inspektora.

Nikšić kaže da su dobili zvaničan dopis predsjedavajućeg Vijeća ministra Zorana Tegeltije (SNSD) u kojem za direktora predlaže Osmana Mehmedagića, a za zamjenika direktora Ristu Zarića bez prijedloga za glavnog inspektora što je pozicija koja, prema nacionalnoj raspodjeli, pripada Hrvatima.

– To je bio razlog da oni ne učestvuju u radu Komisije. U Zakonu je precizirano da nakon imenovanja direktora i zamjenika direktora OSA-e u roku od mjesec dana treba biti imenovan glavni inspektor, ali članovi Komisije ne vide razlog zašto ne bi išao zajednički taj prijedlog posebno u situaciju kada u jedni drugim ne vjeruju. Mandat je istekao svima – pojasnio je.

Na pitanje o diplomi Mehmedagića, Nikšić kaže da on neće o tome donositi sud nego ako Vijeće ministara smatra da je diploma validna postoje organi koji to trebaju proučavati i dati stav.

Podvukao je da Zakon jasno kaže da je osnov za razrješenje direktora ukoliko se protiv njih pokrene krivični postupak zbog zloupotrebe položaja, odavanja službene tajne i drugih djela.