Nekoliko hiljada građana okupilo se na Marijin Dvoru, prošetali i do Vječne vatre

Veliki broj ljudi okupio se na Marijin Dvoru u Sarajevu kako bi izrazili pijetet prema žrtvama Drugog svjetskog rata, te poslali antifašističku poruku. Tokom šetnje pjevali su partizanske pjesme, a čula se i „Bella Ciao“.

Jedan od učesnika Nijaz Skenderagić, antifašista, izjavio je novinarima da je to odgovor jednog građanskog, civilizacijskog, antifašističkog i slobodarskog Sarajeva, kakvo je ono uvijek bilo u svojoj istoriji, svima onima koji žele u ovaj grad i na ove prostore da donose neke poruke koje nisu dobre za ove narode koji su ovdje živjeli i još uvijek žive.

– I da zamolimo političare da se bave politikom, crkvene velikodostojnike da se bave religijom, a svi skupa da gradimo neku ljepšu i sretniju budućnost za nas i našu djecu – poručio je Skenderagić.

– Ovaj opaki virus, rekao bih nacionalizma, neofašizma je prije nekih 30-tak godina došao na ove prostore. Uspio je da zavadi ove narode, uspio je da nam poprilično razori ovu divnu državu Bosnu i Hercegovinu. Zato bi naša poruka bila: Ako već nećete da nas pomognete, onda bar nas pustite da se mi sami borimo i gradimo našu državu- zaključio je Skenderagić.

Nekoliko hiljada građana Sarajeva, poruku antifašista je poslala i sa spomen-obilježja Vječna vatra. Na spomen-obilježju Vječna vatra odali su počast žrtvama fašizma. Ponovili su da je današnje okupljanje odgovor antifašističkog i slobodarskog Sarajeva. Današnji skup u Sarajevu je organizovan kao znak protesta zbog održavanje mise za žrve Blajburga u Katedrali Srca Isusova.

 

0