Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

“NAZARET”: Čovićeva izjava je uvreda za zdrav razum i so na ranu Hrvatima iz RS-a

Udruženje protjeranih Hrvata Banje Luke i banjalučkog područja “Nazaret” oglasilo se povodom govora koji je u Narodnoj skupštini Republike Srpske održao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Kao što se možete uvjeriti, saopćenje sadrži stavove koje je Deblokada postavila kao moguću reakciju dijela Hrvata u BiH u tekstu “POČETAK KRAJA? Čović nudi Hrvatima da slave svoje ubijanje jer su s njima ubijani i Bošnjaci?”.

Saopćenje udruge Nazaret prenosimo u cijelosti:

“Izjava Dragana Čovića, navodno predstavnika Hrvata iz BiH, koju je dao u NSRS-u danas u Banjoj Luci je zabrinjavajuća i nedopustiva. Treba odmah na početku reći da nas Hrvate iz entiteta RS ne zastupa niko od političkih predstavnika. Postoje tamo ‘hrvatski predstavnici’, ali za interese i probleme koje imaju Hrvati u RS-u oni nisu učinili apsolutno ništa. Zadovoljili su formu koja traži da sva tri naroda imaju predstavnike u vlasti RS i tu prestaje njihov angažman.

Dragana Čovića ne zanimaju ubijeni i masakrirani Hrvati u entitetu RS, minirane i srušene crkve, kuće, silovane žene i maltretirani Hrvati, logori za ubijanje i mučenje. Ne zanimaju ga godine straha i terora nad nedužnim hrvatskim narodom.

Samo u Banjalučkoj biskupiji ubijene su 1.054 osobe od toga 614 civila od kojih su 144 žene. Napominjemo da u najvećem dijelu nije bili ratnih sukoba i većina je ubijena na kućnom pragu samo zato što su bili Hrvati.

Jedno od najvećih stratišta Hrvata u BiH je selo Briševo kod Ljubije u kojemu je u jednom danu masakrirano 67 Hrvata a o čijem stradanju se malo ili ništa zna.

Da se razumijemo, Dragan Čović nije ovdje bitan koliko je bitno to što se on predstavlja kao da je predstavnik svih Hrvata u BiH.

Hrvati u RS-u nisu ga nikada izabrali a on se tako i ponaša jer nije učinio ništa za Hrvate u RS-u. Njegova izjava koja RS predstavlja kao normalni entitet, uvreda je za zdrav razum i so na ranu svim prognanim i obespravljenim Hrvatima iz RS-a.

Kada se u Hrvatskoj govori o Hrvatima u BiH, misli se samo na Federaciju a mi koji smo tamo živjeli i koji bismo i sada tamo živjeli da nije bilo ovakve politike, smo zaboravljeni i otpisani.

Treba zbog istine reći da je međunarodna zajednica prihvatila tu prljavu igru i dopustila genocid sa srpske strane, te etničko čišćenje i još ih nagradila entitetom RS, pogazivši tako sve deklaracije o ljudskim pravima i slobodama.

Vi ste, Dragane Čoviću, stali na stranu agresora na BiH i time ste izgubili svaki kredibilitet da predstavljate bilo koga u BiH. Politika koja surađuje s agresorom i razbijačem BiH bit će katastrofa i za BiH ali i za RH.

Pristali ste na to da vam Milorad Dodik govori kako u RS-u nema problema s Hrvatima. Naravno da nema kada su pobijeni ili protjerani a ono malo što ih je ostalo jedva slobodno diše. Vi na to licemjerje i izrugivanje pristajete i takvu osobu imate kao glavnog sugovornika o novom ustroju BiH.

Ista velikosrpska politika koja je protjerala nas Hrvate iz Bosne nije prestala, samo se prilagodila novim okolnostima. Dok sve i svakoga optužuju, svoje zločine kriju i umanjuju opravdavajući ih tobožnjom ugroženosti srpskog naroda.

Koliko je to apsurdna i neodrživa teza govori i to da su oni najveći narod na ovom prostoru i da su u zadnjih stotinu godina držali sve bitne poluge vlasti u bivšoj propaloj državi. Vojska, policija i ostale strukture države služili su uglavnom interesima srpskog naroda i njihovoj ekspanziji na prostore gdje nikada ranije nisu živjeli, koje sada nazivaju ‘vekovnim srpskim zemljama’.

Vrijeme je da hrvatski političari u BiH počne brinuti o zaštiti Hrvata u cijeloj BiH, a ne samo o pola zemlje i da se stvori takva politička opcija koja želi sretnu i funkcionalnu BiH. Naravno da se konstitutivnost naroda mora osigurati u cijeloj BiH, da građanska država koju zagovaraju SDA i bošnjačke stranke nije opcija u BiH.

Jedna od opcija je prijedlog BK BiH iz 2005. da se BiH treba podijeliti u četiri regije. Tim preustrojem bi BiH mogla postati funkcionalna zemlja ravnopravnih građana koji bi ujedno mogli ostvarivati i sva svoje prava u pogledu nacionalne pripadnosti.

Zato je ovo skandalozna izjava Dragana Čovića prilika da se okrene nova stranica hrvatske politike u BiH i da se dogovorom, svih zainteresiranih strana, stvori demokratska i prosperitetna zemlja za sve koji u njoj žive”, stoji u saopćenju koje potpisuje Vinko Laštro, predsjednik udruženja Nazaret, prognanih Hrvata Banje Luke i banjolučkog područja.