Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Namještanje ispita za prijem u vojne škole: Određen pritvor za 35 pripadnika FETO

Na prijedlog Republičkog tužilaštva u Istanbulu određen je pritvor za najmanje 35 osoba u okviru istrage protiv terorističke organizacije FETO koja se odnosi na infiltriranje FETO-ovih elemnata u turske vojne škole, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru istrage koju provodi Odjela za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Tužilaštva u Istanbulu, pronađeni su dokazi kojima je utvrđeno da su pripadnici FETO-a 2013. godine namještali ispite za prijem u Tursku pomorsku akademiji i Visoku pomorsku školu za podoficire.

Kako je navedeno iz Tužilaštva, pripadnici FETO-a infiltrirani u Komandi pomorskih snaga, koja je organizirala prijemni ispit, metodom kodiranja omogućili su željenim kandidatima da budu primljeni u vojne škole.

Tužilaštvo je izdalo nalog za privođenje ukupno 62 osobe koje su kao “kodirani” kandidati na intervjuima za prijem u školu dobili visoke ocjene i na taj način im omogućeno da budu primljeni u školu. Među ukupno 62 osumnjičenih, 54 je uhapšeno, a za osam ih se još traga.

Za najmanje 35 od 54 osumnjičenih, čija je kriminalistička obrada završena, određen je pritvor a na teret im se stavlja krivično djelo “članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji”. Ostalih 19 osumnjičenih pušteno je na slobodu uz mjere zabrane.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.