Nakon pokušaja puča, suspendovana oko 21.000 vojnika povezanih s teroristima FETO-a

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je nakon pokušaja puča 15. jula, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, suspendovana oko 21.000 pripadnika turske vojske, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio na svečanosti dodjele diploma na Univerzitetu nacionalne obrane (MSU) na Turskoj vojnoj akademiji, a prisutnima je čestitao 30. august, Dan pobjede.

Izražavajući da je pobjeda 30. augusta simbol ustrajnosti turske nacije za njezinu nezavisnost i budućnost čak i u najtežim uvjetima, kazao je kako je ovaj datum prekretnica u nacionalnoj borbi.

Osvrnuo se i na današnju svečanost te uputio čestitke svršenicima.

“Želio bih zahvaliti svim članovima našeg Univerziteta za nacionalnu obranu (MSU) na obuci tako briljantnih oficira i jačanju naše vojske. Naša zemlja je prije pet godina bila svjedokom najpodlijeg i podmuklog pokušaja državnog udara u našoj povijesti”, rekao je Erdodan, podsjećajući kako je hrabri turski narod osujetio puč, te kako su brojni građani položili svoje živote kao šehidi u toj borbi.

Govoreći o borbi protv FETO-a, Erdogan je podijelio podatke o suspendovanim pripadnicima turske vojske zbog veze s teroristima FETO-a.

“Nakon pokušaja puča 15. jula, oko 21.000 pripadnika turske vojske suspendovano zbog veze s izdajničkom terorističkom bandom FETO-a. 4.723 pripadnika vojske koji su aktivno učestvovali u pokušaju puča ili bili povezani s organizacijom još uvijek su u zatvoru”, rekao je Erdogan.

Dodao je da su nakon pokušaja državnog udara proveli opsežnu reformu u oružanim snagama Turske, uključujući obrazovne institucije.

Erdogan je rekao kako će oni koji ulažu napore da Tursku učine nestabilnom, nesigurnom, krhkom i otvorenom za intervencije na kraju biti razočarani.