NAKON OTKAZA PRAVOBRANITELJICI! Sud utvrdio nezakonitosti u radu načelnika Hadžibajrića

Kako piše portal Izdvojeno.ba, Općinski sud u Sarajevu donio je odluku kojom se naređuje da se nezakonito smijenjena prvobraniteljica Dženita Derviškadić mora vratiti na posao nakon što je dobila otkaz u Općini Stari Grad Sarajevo za šta okrivljuju načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

– Hadžibajrić je sa svojim vijećnicima smijenio pravobraniteljku jer, kako nam tvrde, nije željela slijepo da sluša njegove bahate naredbe koje nemaju uporišta u zakonu. Primjerice, tražila je matičnu knjigu nekih prostora, koje općina mora imati u evidenciji, kako bi se znalo ko je vlasnik. Rečeno joj je da nemaju podatke za sve prostore koje općina koristi. Što je nezamislivo i nezakonito. Kada nije željela postupati mimo zakona, načelnik ju je, kako tvrdi, prvo izbacio iz svih dešavanja i radnji u općini, stručne službe nisu smjele da joj dostavljaju traženu dokumentaciju, vijećnici su je zaobilazili… A na koncu je dobila i otkaz. I nije jedina. U posljednjih nekoliko godina pod njegovom vlašću, na mjestu pravobranica su se promijenile četiri osobe, što je nezapamćeno u historiji općine, piše Izdvojen.ba.

Dodaju da se Derviškadić žalila Općini, ali ovi su je odbili. Žalila se i Ombudsmenima, koji su shvatili sav kriminal udružene grupe Hadžibajrić – vijećnici i zahtijevali da se rješenje o otkazu poništi jer je nezakonito te je donesena presuda da smijenjena prvobraniteljica mora biti vraćena na posao.

– Presuda pod brojem 65 0 R 773607 19 nalaže Općini Stari Grad i Općinskom vijeću da suspenduje dejstvo Rješenja o razrješenju pravobraniteljke koje je donijelo Općinsko vijeće na 28. sjednici, a da prethodno nije utvrdilo koje je to povrede službene dužnosti pravobraniteljka učinila. Dakle, vijećnici su slijepo slušali načelnika koji je predložio ovaj otkaz i nezakonito smijenili Derviškadić bez da su utvrdili da li je ona išta pogrešno uradila – presuda je obrazložena na čak 20 stranica, prenosi navedeni portal.

Općina Stari Grad ima pravo žalbe, ali to ne zadržava izvršenje rješenja, kaže se na kraju ove sudske odluke.

Portal Izdvojneo.ba napominje da su od Hadžibajrića tražili da demantira ove navode, ali nisu dobili nikakv odgovor.

 

0