VIŠEDECENIJSKI SAN! Vlada FBiH otvorila cestu Stolac – Neum

Otvorena je cesta M17.3 koja je spojila jedini bh. grad na Jadranskom moru, Neum sa unutrašnjošću Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradnja ceste, duge 36,5 kilometara, koštala je 96,5 miliona maraka. Vlada Federacije BiH je osigurala 20,1 milion KM, dok je kreditom Svjetske banke (WB) i Evropske investicije banke (EIB) osigurano 75,4 miliona KM, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je kredit od 879.700 KM, podaci su Vlade FBiH.

Svečanost je održana na lokalitetu Babin Do uz prisustvo brojnih gostiju i zvaničnika sa svih nivoa vlasti u BiH. Načelnik Općine Neum Dragan Jurković bio je posebno sretan, kazavši da je Neum do danas na neki način bio u blokadi, te da nova cesta otvara hiljadu novih mogućnosti.

“S novom cestom ćemo sasvim sigurno imati mnogo više gostiju, sezona će trajati duže, a ona je važna i u privrednom smislu jer planiramo gradnju dvije poslovne zone”, najavio je Jurković.

Cesta je ostvarenje sna mnogih generacija, poručio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić. On je napomenuo da su bh. građani dosad bili primorani putovati neuslovnom cestom do Neuma ili čak ići drugim putem kroz susjednu Hrvatsku.

“Ovo je potpuna integracija Neuma u našu državu. Nastavljamo podupirati turizam, pa naši građani odsad do mora mogu bez pasoša i bilo kakvih kontrola. Intenzivno gradimo i ostavljamo amanet budućim generacijama. Cijela Federacija je veliko gradilište, ne samo kada je u pitanju Koridor 5C”, rekao je zadovoljni Novalić.

Ministar saobraćaja i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine Denis Lasić je kazao da je ovo generacijski projekt od velikog značaja za i za Stolac i za Neum. Podsjetio je da je prije današnjeg otvaranja posljednji put do Neuma izgradila Austro-Ugarska.

“To je bilo prije čak 120 godina. Vlada Federacije BiH u ovom sazivu je napravila projekt, finansirala ga, a sada smo došli i do ovog svečanog trenutka. Ovo je generacijski poduhvat koji mnogo znači i Neumu i Stocu, kao i svima koji će koristiti ovaj put”, izjavio je Lasić.

Neum je dosad sa ostatkom zemlje bio povezan cestom koja dijelom prolazi kroz Republiku Hrvatsku zbog čega se morala prelaziti granica uz duga čekanja, te neuslovnim putem preko Svitave. Nova cesta bi prema predviđanjima stručnjaka trebala donijeti potpuni prosperitet Neumu.