Nacionalnom parku ‘Una’ 500.000 KM od Vlade Federacije

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Javnog preduzeća Nacionalni park “Una” Amarildo Mulić potpisali su danas ugovor o prenosu odobrenih sredstava za finansiranje programskih aktivnosti tog nacionalnog parka.

Potpisanim ugovorom Ministarstvo je Nacionalnom parku “Una” dodijelilo 500.000 maraka.

Prema riječima ministrice Đapo, Ministarstvo na taj način daje veliku finansijsku, ali i svaku drugu vrstu pomoći Nacionalnom parku “Una” kao iznimno važnom zaštićenom prirodnom području u FBiH.

– S velikim zadovoljstvom pomažemo aktivnosti Nacionalnog parka “Una” koje su usmjerene u očuvanje, zaštitu i promociju našeg prirodnog blaga. Vjerujemo da će namjenska sredstva biti iskorištena na adekvatan način i da će u značajnoj mjeri pomoći menadžmentu Nacionalnog parka u ostvarenju planiranih programskih aktivnosti u vrijeme pandemije koronavirusa, kada su vlastiti prihodi ovog našeg preduzeća u opadanju – kazala je ministrica Đapo.

Direktor Nacionalnog parka Amarildo Mulić zahvalio je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i ministrici Đapo na kontinuiranoj pomoći tom preduzeću.

On je predstavio i neke od ključnih aktivnosti Nacionalnog parka “Una”, a koje se odnose na zaštitu biodiverziteta na području obuhvata.

Direktor Mulić je ministricu Đapo izvijestio da će i ove godine, uprkos pandemiji, biti organizirana tradicionalna 48. internacionalna turistička Una regata, na kojoj će jednu od ključnih uloga, kao učesnici, imati novinari.

Cilj je, rekao je, prvo da se ne prekida tradicija, ali i sto tako i da se očuva veliki turistički brend grada Bihaća i Krajine.

– Bez obzira na pandemiju, mi radimo. Čak smo zaposlili i 13 novih radnika. Činjenica je da je u značajnoj mjeri opao broj posjeta, ali ne žalimo se. Uveli smo uštede. Sredstva koja smo dobili od Ministarstva mnogo će nam pomoći da pozitivno završimo poslovnu godinu, da obavljamo osnovnu djelatnost. Taj cilj ćemo i ispuniti – rekao je Mulić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.