NACIONALNI PROJEKAT! Pogledajte video o moćnom Bloku 7 Termoelektrane Tuzla

Elektroprivreda BiH prije pandemije virusa korona objavila je promotivni video o Bloku 7 Termoelektrane Tuzla. U njemu su predstavljene najznačajnije karakteristike ovog megaprojekta čija izgradnja treba ubrzo početi.

Blok 7 kao zamjenski termoenergetski blok u Tuzli, kada se izgradi, dovest će do gašenja blokova 3,4 i 5.

To je skup projeket, on obezbjeđuje budućnost rudarskog sektora u tuzlanskom regionu što je veoma značajno, te postiže mnogo veću efikasnost u odnosu na postojeće blokove. Predviđeno je da njegova osnovna efikasnost bude vise od 42 posto, dok postojeći blokovi imaju ispod 30 posto.

Izgradnjom Bloka 7 instalisane snage 450 MW, planirane godišnje proizvodnje 2.739,81 GWh električne i 390,9 GWh toplotne energije, obezbjeđuje se zamjena za postojeće blokove, koji su izašli ili će izaći iz pogona u narednih nekoliko godina. Gašenje tih blokova je neminovno.  Blok 3 u pogonu više od 50 godina i sve njegove tehničke performanse su prevaziđene.

Predviđeno je da se dalje razvije toplinarstvo u široj regiji Tuzle. Zasad je razvijeno grijanje u Tuzli i Lukavcu, a gotovi su projekti za Živinice i za kompletiranje cijele ove regije, što će u konačnici dovesti do 50 posto smanjivanje emisije CO2, a emisija polutanata bit će dovedena do nivoa evropskih standarda. Pogledajte video: