Muzej II zasjedanja AVNOJ-a zabilježio više od 18.000 posjeta

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a do 15. oktobra obišlo je 18.417 posjetilaca, najveći broj njih dolazi iz Bosne i Hercegovine, a potom iz ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

Potvrdila je to Feni direktorica Muzeja Emsada Leko, naglašavajući da su naročito brojne posjete iz Slovenije.

– Iz godine u godinu povećava se i broj posjetilaca iz Evrope (Italija, Njemačka, Austrija, Švedska, Norveška, Švicarska, Grčka, Francuska), kao i iz drugih dijelova svijeta. Studenti i profesori sa univerziteta iz zemalja Evropske unije su naši česti gosti. Raduje nas što smo u ovoj godini imali posjete školskih ekskurzija iz Republike Srpske te zapadne Hercegovine, što je ranijih godina bilo vrlo rijetko – navela je ona.

Leko ističe da je u ovoj godini dopunjena i zbirka crteža Božidara Jakca nakon što je u Federalnom ministarstvu kulture i sporta u februaru izvršena primopredaja 44 umjetnička djela Jakca koja su dio vrijedne zbirke Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a.

Direktorica Muzeja podsjeća da je u okviru te institucije od 1963. do rata 1992. godine djelovala umjetnička galerija pod nazivom Mala galerija. U njoj su izlagali poznati jugoslavenski slikari i skulptori, objavljivani su katalozi izložbi i monografije likovnih umjetnika. U ratu 1992-1995. zgrada Muzeja je devastirana, a fundus uništen i opljačkan. Tada je nestala i većina radova iz umjetničke zbirke Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a. Godine 2012. iz Muzeja savremene umjetnosti RS u Muzej II zasjedanja AVNOJ-a vraćena su 292 crteža Božidara Jakca.

– Tada smo odlučili da adaptiramo izložbeni prostor za ponovno otvaranje umjetničke galerije i uradili projekt “Uređenje umjetničke galerije u Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a”. Projekt je realiziran podrškom Ministarstva civilnih poslova BiH i Federalnog ministarstva kulture i sporta. Tada su izvedeni građevinski radovi u unutrašnjem dijelu zgrade Muzeja predviđeni za galerijski prostor i dizajnersko oblikovanje prostora – ustvrdila je Leko.

Podsjetila je da su u 2018. godini vraćena Muzeju spomenuta 44 crteža Božidara Jakca koja su anonimno predata Ambasadi BiH u Beogradu.

– Naš izložbeni prostor više nije dovoljan za postavljanje cijele zbirke crteža Božidara Jakca koju sada posjedujemo te nam je cilj da postojeći prostor adaptiramo. U takvom prostoru crteži bi bili izloženi kao stalna postavka. Pored toga dobit ćemo i zaseban prostor za povremene izložbe – podvukla je.

Direktorica Muzeja podvukla je da je potrebno uraditi određene građevinske radove, dizajniranje novog prostora i nabavku staklenih ploča između kojih će biti stavljeni vraćeni crteži.

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a trenutno posjeduje 336 crteža Božidara Jakca, dva umjetnička plakata i deset ulja na platnu drugih umjetnika.

Govoreći o aktivnostima koje trebaju biti realizovane do kraja godine, Leko navodi da će 27. oktobra biti izvedeno autorsko djelo Hasije Borić “Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi”.

Također, počele su pripreme za manifestaciju Dani AVNOJ-a u Jajcu 2019. te će akademija povodom 76. godina drugog zasjedanja AVNOJ-a biti održana 30. novembra.