MULAHUSIĆ! BH novinari nikada nisu osudili dehumaniziranja, vrijeđanja i ugrožavanje moje slobode

Nakon saopćenja Udruženja BH novinari, prenosimo i demant Jasmina Mulahusića:

Upravni odbor (UO) Udruženja BH novinari je u svom saopćenju iznio niz netačnih tvrdnji, čak su i naznačili da sam povezan s terorizmom. Taj neupješan pokušaj demoniziranja ne mogu opravdati ni pozivajući se na Tužilaštvo BiH. Da žele upotrijebiti najjednostavnije metode koje bi ih dovele do činjenica, uvidom u optužnicu bi saznali da u njoj ne postoji ta tačka.

Nadalje, njihovi navodi da objavljujem „postove usmjerene protiv brojnih novinara, urednika i medijskih kuća“ najbolje pokazuje kako bi selektivno primjenjivali slobode i zabranili kritiku na račun onih koje, navodno, predstavljaju. Novinari su javne ličnosti, kao takvi mogu biti u fokusu kritika i analiza i ne postoji zakonska osnova da se to zabrani.

Iz UO pokušavaju nespretno komentare na moje objave predstaviti kao razlog za moje ušutkivanje. Ovo je deplasirana i totalitaristička metoda u kojoj djelovanja trećih lica pokušavaju predstaviti kao razlogom za oduzimanje moje fizičke i slobode govora.

Odbacujem sve navode da moja sloboda govora dovodi u pitanje nečiju sigurnost. Ova zlonamjerna konstrukcija je zamjena teza. Jer, upravo dok me oni neutemeljeno povezuju s terorizmom, moja je sigurnost ugrožena.

Nažalost, Udruženje nije nikada osudilo mnogobrojna dehumaniziranja, vrijeđanja i ostale vidove etiketiranja i ugrožavanja moje slobode, a što je dolazilo upravo od pojedinih novinara. Pri tome nije pošteđena ni moja porodica, niti moj etnički i vjerski identitet. Nije im problematičan niti zapanjujući disbalans u izvještavanju o mom radu, hapšenju i sudskom procesu. Samo rijetki mediji su dopuštali da se čuju moji, tačnije stavovi mog advokata i porodice.

Na kraju, UO ne poštuje presumpciju nevinosti jer optužnicu žele predstaviti kao konačan pravosudni zaključak o mom djelovanju. Sloboda govora u demokratskom svijetu je prvorazredna vrijednosti. BH novinari mi to ne mogu oduzeti.

Jasmin Mulahusić

Luksemburg

4.12.2021.g.