Muftija Dedović i episkop Dimitrije posjetili mjesta stradanja Bošnjaka i Srba iz 1941.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i muftija mostarski Salem-ef. Dedović, zajedno s delegacijama, posjetili su u srijedu jamu Čavkaricu i Korićku jamu, mjesta stradanja Bošnjaka i Srba 1941. godine.

Delegacije su molitvom i polaganjem cvijeća iskazale suosjećanje sa svim žrtvama zločina na području Hercegovine, saopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

Na mjestima stradanja glavni gatačko-bilećki imam i paroh bilećki pročitali su zajedničku izjavu za javnost koju su potpisali muftija mostarski Salem-ef. Dedović i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

“Sve žrtve zločinā zaslužuju vjerničko i ljudsko saosjećanje, dostojnu sahranu i ovozemni smiraj. Posjetom mjestima izvršenja stravičnih zločina na području istočne Hercegovine odajemo počast žrtvama ali i ukazujemo na sulude koncepte i politike koje su odnijele brojne nevine živote, ostavljajući iza sebe pustoš, a sljedećim generacijama mržnju i netrpeljivost, kao generatore novih sukoba.

Ovu našu zajedničku posjetu mjestima gdje su ubijani život i nada u budućnost naše voljene zemlje, realizujemo u čistoj namjeri da mlade generacije osvijestimo i ohrabrimo da žive u miru, poštovanju i toleranciji s pripadnicima drugih nacija i vjera s kojima dijele zajednički prostor i sudbinu života u različitosti”, navodi se u izjavi.

Kako su istakli, žele ohrabriti sve strukture društva i pojedince u njemu da svojim djelovanjem, javno iskazanom riječju, pisanim djelima i tekstovima doprinose miru i suživotu, suzbijajući mržnju i nepovjerenje među narodima u javnom diskursu.

“Hercegovina kao mjesto susreta islama, pravoslavlja, katoličanstva i judaizma za sve nas treba da predstavlja inspirativno iskustvo međusobnog prožimanja kulturā, jezikā i tradicijā i tu svijetlu povijest bogatstva života u različitostima treba afirmisati i prenositi novim generacijama.

Mostar i Trebinje kao veliki centri islamske i pravoslavne duhovnosti, pismenosti i kulture kroz vijekove predstavljaju nam dobar primjer na tom putu”, navodi se u izjavi.