Moraju se kazniti oni koji su počinili zločin nad bratunačkim Bošnjacima

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je da preživjeli, nažalost, svjedoče nekažnjenom zločinu, koji je počinjen nad bratunačkim Bošnjacima.

-Zločin nije kažnjen jer neki u ovoj zemlji ne rade svoj posao ili ga rade tako da pokušavaju predstaviti kako smo svi jednako krivi. Ti neki ljudi su oni koji sjede u tužilaštvima i za ovakav svirepi zločin u Bratuncu do sada su procesuirali samo nekoliko osoba – upozorio je Salkić.

Preživjeli bratunački Bošnjaci danas su, u okviru višednevne manifestacije “Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“, nizom događaja obilježili 28. godišnjicu progona bošnjačih civila iz ovog podrinjskog grada.

Članovi udruženja žrtava i preživjeli logoraši, predstavnici Islamske zajednice, lokalne i entitetske vlasti, u skladu sa trenutnom situacijom i preporukama nadležnih, posjetili su gradski stadion, koji je 1992. godine služio kao sabirni logor. Sa ovog mjesta, muškarci su odvođeni u logor u Osnovu školu “Vuk Karadžić“ u centru grada, a žene i djeca, nakon što im je oduzeta sva imovina, protjerani su u Kladanj, podsjeća se u saopćenju iz Salkićevog kabineta.

Preživjeli su potom posjetili nekadašnji logor u sali osnovne škole, kroz koji je prošlo nekoliko stotina Bošnjaka. Ukupno 492 logoraša su razmijenjena u Visokom, nakon boravka na Palama, a više stotina njih, prema svjedočenjima, nisu dočekali razmjenu i slobodu, te su svirepo ubijeni u ovom logoru.

Današnje obilježavanje je završeno na Ljubovijskom mostu, odakle su spuštene ruže u rijeku Drinu za nedužno ubijene. Upravo na ovom mjestu su još u aprilu 1992. godine počinjena prva ubistva Bošnjaka iz Bratunca.

-Od 17. aprila 1992. godine, kada je od predstavnika Srba nasilno preuzeta vlast u Bratuncu, pa do kraja maja iste godine, skoro svi Bošnjaci Bratunca su protjerani. Više stotina bošnjačkih civila je ubijeno, njihova imovina opljačkana i spaljena od strane tzv. srpske teritorijalne odbrane, JNA i drugih paravojnih formacija iz Srbije – navodi se u saopćenju.

Salkić podsjeća da su se Bošnjaci vratili, a da zločin nije kažnjen.

– Mi smo se vratili na svoja spaljena ognjišta i u svoj grad, da živimo u miru sa onima koji nisu činili zločine. Međutim, mi danas nemamo unutrašnji mir, jer srećemo one koji su činili zločine nad našim roditeljima, braćom, sestrama, komšijama, rodbinom i prijateljima. Ono što tražimo od nadležnih institucija je da nas oslobode tog nemira, da procesuiraju i kazne počinioce teških zločina nad nedužnim civilnim stanovništvom, starcima, ženama, djecom… To je najmanje što mogu učiniti za žrtve, ali i preživjele. Neka učine to zbog ubijenih beba i nekoliko stotina ubijene bratunačke djece, ali i drugih nedužnih civila – istakao je entitetski potpredsjednik.

Zločin koji ostane nekažnjen, kako je upozorio, prijeti da se ponovi, jer ako su zločinci slobodni, to je garancija i nekim narednim zločincima da će njihov zločin proći bez kazne.

-Zbog toga je krajnje vrijeme, a prošlo je 28 godina, da tužilaštva i sudovi donesu makar djelimičnu pravdu za žrtve u ovaj grad, i da oni koji su činili zločine budu kažnjeni.

Važno je da Bošnjaci Bratunca mirno i dostojanstveno i ove godine, kao i svih ranijih godina, podsjećaju sebe i druge na zločin i pozivaju da se kazne počinioci. Oni koji se ogluše na pozive bošnjačkih žrtava, sigurno će ostati upisani na sramnoj stranici historije, jer nisu časno i odgovorno radili svoj posao, kazao je danas potpredsjednik Salkić.

0