Migranti tvrde da ih je hrvatska policija pretukla i opljačkala, za to imaju dokaze, slomljene ekstremitete

Pripadnici Granične policije BiH u utorak su u blizini državne granice s Republikom Hrvatskom kod Velike Kladuše, pronašli grupu ilegalnih migranata s uočljivim fizičkim povredama. Radi se o 18 migranata koje je, po njihovim iskazima pretukla i opljačkala hrvatska granična policija, a zatim ih prebacila na teritorij BiH. Njih šest je imalo prijelome ekstremiteta.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Ale Šiljdedić istakao je da cjelokupnu istragu provodi Granična policija Bosne i Hercegovine.

– Prema saznanjima s terena mogu potvrditi da se incident dogodio, međutim ne mogu govoriti o detaljima ovog događaja, s obzirom da su povrijeđene migrante pronašli kolege iz Granične policije i oni obavljaju sve istražne radnje – rekao je Šiljdedić.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK konstatovali su kako su povrijeđeni strani državljani hospitalizirani u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši, gdje su im sanirane povrede.

Iz Granične policije BiH saopćili su kratko danas kako je u vezi s događajem na granici Bosne i Hercegovine, na području Velike Kladuše, upoznato Tužilaštvo BiH. Iz Granične policije BiH u saopćenju nisu iznosili nikakve detaljnije informacije povodom incidenta u blizini državne granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske u kojem je nekoliko migranata povrijeđeno, već su samo kratko naveli kako “Granična policija poduzima mjere i radnje pod nadležnošću Tužilaštva BiH, u skladu s čim su informacije u nadležnosti Tužilaštva BiH”.

O svemu se oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske. “Jučer (utorak) između 20 i 21 sat policijski službenici na zaštiti državne granice PU karlovačke su na području Buhača zatekli u odvojenim grupama ukupno 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, koji su od te namjere odvraćeni. Nakon nekog vremena spomenute osobe su na području BiH zatekli i službenici Granične policije BIH, koji su kontaktirali službujućeg šefa smjene PGP Cetingrad i o navedenome ga izvijestili. Prema do sada prikupljenim saznanjima, prilikom odvraćanja policijski službenici nisu upotrijebili sredstva prisile prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, niti su na osobama bile vidljive ozljede niti je itko zatražio liječničku pomoć, a niti je o navodnim ozljedama izvijestila granična policija BiH prilikom međusobnog kontakta. Kao i u svim slučajevima ovakvih navoda o postupanju policije, Ministarstvo unutarnjih poslova RH će detaljno ispitati istinitost navoda o ozljedama osoba, kao i istinitost navoda o uporabi sredstava prisile.”