MFS – Emmaus i ljekari iz TK: Obavljeno 120 ljekarskih pregleda za osnovce u Novoj Kasabi

Humanitarna organizacija MFS-EMMAUS uz volontersku podršku ljekara s područja Tuzlanskog kantona (TK), u Bosni i Hercegovini, danas je povodom Svjetskog dana djece organizovao ljekarske preglede za 120 osnovaca u Novoj Kasabi, javlja Anadolu Agency (AA).

”Ovom skromnom akcijom na današnji dan djeteta, pokazali smo da uvijek moramo biti uz njih i da ni na kakav način ne smijemo dozvoliti da budu obespravljena ova djeca”, kazao je ljekar sa UKC-a Tuzla prof.dr. Šekib Umihanić.

Dodao je kako je generalno, zdravstveno stanje pregledane djece zadovoljavajuće.

“U par slučajeva smo utvrdili da se radi o akutnim infekcijama gornjih respiratornih puteva blažeg kliničkog oblika, što je svakako razumljivo u ove hladne dane koji su nastupili”, rekao je Umihanić.

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. novembra jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije.

”Tragom dosadašnje saradnje sa MFS-EMMAUS-om, tim vrhunskih stručnjaka i danas je dao svoj maksimum ostavljajući snažan pečat solidarnosti i empatije prema najmlađoj populaciji koju nikako ne smijemo i nećemo zapostaviti.” kazao je Sefir Halilović, pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a za Prihvatni centar “Duje” i jedan od učesnika današnje volonterske akcije u Novoj Kasabi.

Oduševljenje i zahvalnost na ovom činu nisu krili ni roditelji djece, a MFS-EMMAUS je zahvalio svim ljekarima i logopedima koji su se odazvali današnjoj akciji i pokazali izuzetno veliku lekciju humanosti.