LICEMJERNO! Opoziciji, ali i medijima smeta mladi čovjek na čelu vlade TK

Osim razumljivih negodovanja politilčkih protivnika na poteze nove vlasti u TK, posebno nakon što su za mandatara novog saziva vlade imenovali Irfana Halilagića, tome su se, iako je  neprofesionalno, priključili i pojedini mediji. Tako portal Klix piše da “ciljeve nove koalicije politički analitičari, opozicija i javnost ocjenjuju populizmom”. Zbog ovoga reagovao je Kantonalni odbor SDA Tuzlanskog kantona. Njihovo saopćenje prenosio u cjelosti:

Od dana kada je javnosti predstavljen budući mandatar Vlade Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, moralistima je zasmetala njegova mladost, status djeteta iz radničke klase i posao koji ima nakon šest godina provedenih među nezaposlenom mladeži. Nisu im smetali sinovi koalicionih partnera u upravnim odborima sa diplomama univerziteta koji nisu prošli kontrolu državnih institucija. Zaboravili su i na braću i sestre sa Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, cjenovnik za pozitivan ishod konkursa i sve drugo što su godinama prikupljali, pričajući o stranačkom zapošljavanju i borbi protiv korupcije. Bljuju vatru po mladom čovjeku iz radničke klase, oni što su promijenili dresove po nekoliko puta zbog materijalne koristi, isti oni kojima je Stranka demokratske akcije omogućila karijere i pozicije.

Ljutnja zbog gubitka vlasti iskaljena je na osobi koja nema jednu mrlju u svojoj biografiji, niti je ikada živjela od grantova i tendera kojima su upravljali „moralisti“. Ružnih kvalifikacija nema od odgojenih momaka koji su bili dio Vlade i u prošlom sazivu, vrijednih i čestitih radnika ili nezaposlenih akademskih građana, ali ima od onih koji izbore jedino mogu dobijati zahvaljujući bugarskim vozovima, instaliranjem svojih dužnika u općinske i gradske izborne komisije ili angažiranjem maloljetne djece za unošenje tuđih ličnih karata, iskorištavajući tako nečije pravo za glasanje.

Imali ste univerzitetskog profesora na čelu Vlade Tuzlanskog kantona, čiji je mandat obilježilo žaljenje po tuzlanskim kafanama na pritiske „moralista“, kome je u biografiju ostalo upisano da je aminovao korupciju i pljunuo na svoje studente imenujući direktora Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla sa diplomom neakreditiranog univerziteta, bez obzira što to nije trebao biti dio njegovog posla.

Tužno je što mladi ljudi, dodvoravajući se stranačkim šefovima, bljuju vatru po vršnjaku koji će raditi u njihovom interesu jer zna kako je kad ideš od konkursa do konkursa, kad nema za osnovne potrebe u porodici, najbolje razumije frustracije svoje generacije.

Nije ponos imati poziciju stečenu kameleonskim karakterom, ponos je biti pošten, svoje znanje staviti na raspolaganje zajednici u kojoj živiš, imati osjećaj za one najugroženije kategorije stanovništa koji se nađoše u toj poziciji dok su javnim sredstvima upravljali vlasnici zgrada, vila, automobila od nekoliko stotina hiljada maraka, brižni očevi, braća i sestre koji omogućiše poslove u državnoj službi svim članovima porodice.

O nama i našim namjerama govore statusi naših porodica, bili opozicija ili pozicija oni su u statistici nezaposlenih građana sa redovno stečenim akademskim zvanjem kao i hiljade drugih mladih ljudi u Tuzlanskom kantonu.