KUPRES JE HRVATSKI! HNS: Napadi na dužnosnike RH prekriveno udaljavanje BiH od eurointegracija

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH saopćio je u petak kako su napadi na dužnosnike Republike Hrvatske (RH) prikriveni pokušaji udaljavanja BiH od euroatlantske budućnosti, kao i da su “novi pokušaji destabilizacije bilateralnih odnosa s Hrvatskom destruktivna retorika političkog Sarajeva, koje neutemeljenim napadima i lažnim navodima nastoji profitirati od izazivanja haosa i netrpeljivosti”.

“Za razliku od međunarodnih partnera bošnjačkog političkog tijela, koji sistematski narušavaju temeljna ljudska prava, demokratska načela i vladavinu zakona, Republika Hrvatska ozbiljan je europski partner i najveći prijatelj Bosne i Hercegovine te kao najistaknutiji zagovaratelj integracija BiH u EU i NATO savez, RH i hrvatski politički dužnosnici dokazali su predanost stabilnosti, socio-ekonomskom napretku, političkom dijalogu i miru BiH”, kažu iz HNS-a BiH.

Dodaju kako su “lažni navodi o narušavanju suvereniteta BiH instrument narušavanja dobrosusjedskih odnosa kako bi se Bosnu i Hercegovinu udaljilo od euroatlantske budućnosti”.

“Apsurdno je da upravo bošnjačko političko tijelo, koje svoju vanjskopolitičku strategiju temelji na bilateralnim provokacijama, zabrinjavaju takozvane izjave koje ne doprinose poboljšanju dobrosusjedskih odnosa. Sve češći istupi političkog Sarajeva zabrinjavajuća su praksa propagiranja nestabilnosti što ukazuje na nepoštovanje i nepoznavanje žitelja BiH koji u svojoj domovini umjesto zapaljive retorike i pokušaja izazivanja nemira žele mir, stabilnost, suradnju i napredak”, ističu u HNS-a BiH.

Navode kako predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u svom političkom angažmanu predano doprinosi ostvarenju ciljeva za koje se Bosna i Hercegovina samostalno opredijelila, ustrajno podižući pitanja koja, kako kažu, doprinose razvoju i stabilnosti BiH na najviše instance međunarodnih razgovora.

HNS BiH podsjeća kako je regionalna suradnja ključni koncept u približavanju regije zapadnog Balkana konsolidiranom putu prema miru i prosperitetu, koji se po njihovim riječima, ne smije teretiti poticanjem zapaljive retorike i netrpeljivosti protiv partnera koji doprinose strateškim ciljevima Bosne i Hercegovine.