KONAKOVIĆEV BLAGOSLOV! Usred Sarajeva osveštena kapela koja slavi velikosrpske teroriste i borce

Čak i teroristi imaju pravo na grob. A Gavrilo Princip ima svoju kapelu. I to se može shvatiti kao pravo Srpske pravoslavne crkve, da pripadniku svog naroda na ovaj način odaje počast, bez obzira što je ubio nenaoružanog čovjeka i njegovu ženu, a tako i započeo Prvi svjetski rat.

Međutim, hvalisanje aktivnim učešćem dragom voljom u obnovi Kapele vidovdanskih heroja na groblju Koševo u Sarajevu, gdje su sahranjeni Princip i njegove kolege, velika je mrlja na biografiji Elmedina Konakovića, predsjednika sarajevske stranke Narod i pravda, te prvog čovjeka kantonalnog parlamenta u Sarajevu.

Tog junskog dana 2019. kada je obnovljena Kapela vidovdanskih junaka, osim Konakovića, u njenom obilasku našao se i Goran Šehovac, čovjek koji je na suđenju u odbranu Ratka Mladića u Hagu izjavio da je Armija RBiH na sarajevskom ratištu “civile na kojima je bio eksploziv isturala na linije fronta ka srpskim položajima”, te da je njegov otac spasio njih nekoliko. Zahvaljujući Konakoviću, Šehovac je tada ušao u Sarajevo i narugao se svim svojim žrtvama.

Da će Srpska pravoslavna crkva, koja se još nije odrekla zločinaca iz svog naroda već se njima hvali, zloupotrijebiti ovo mjesto u srcu Sarajeva, dokazalo se u subotu 12. oktobra 2019. Mitropolit dabrobosanski hrizostom, osveštao je kapelu na pravoslavnom groblju Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, bestidno nazivajući herojima počinitelje agresije i genocide.

– Osveštanje kapele na groblju na Koševu prilika je da se svi zajedno prisjete i stradalnika iz prethodnih ratova koji su, kao i vidovdanski junaci, mučenici i stradalnici, živote izgubili zbog istih principa, istakao je mitropolit.

Nekako novom politikom i postupcima, koja je deklarativno probosanska, Sarajevu se redovno priređuju porazi i poniženja. Od parade ponosa, preko moralne i novčane podrške etnički očišćenoj i pokrštenoj Banjoj Luci na štetu Mostara, do finansiranja obnove svetišta velikosrpskim teroristima i borcima usred Sarajeva.

DEBLOKADA.COM

 

Šehovac ušao u Sarajevo (izvor: FB)

 

5+