Konaković na RTRS-u omalovažavao generala Armije RBiH

Vjerovatno je atmosfera na javnom servisu RTRS dodatno stimulisala predsjednika Naroda i pravde. U emisiji koju vodi Mato Đaković, Elmedin Konaković je izlaganje počeo sa pohvalama o multietničnosti svoje stranke. Nakon opravdavanja i dodvoravanja publici RTRS-a kroz poruke da on ima najmanje Bošnjaka u svojim redovima, na nepristojan način i uličarskim rječnikom je opisivao pobjedu Srđana Mandića i poraz Nedžada Ajnadžića za načelnika Općine Centar:

“Srđan Mandić je priča zbog koje sam ja ponosan na moje Sarajevo. Srđan Mandić je, u općini i Kantonu u kojem živi 93% Bošnjaka, uneredio Nedžada Ajnadžića, dvotrećinski ga pobijedio u mahalama gdje 100% žive Bošnjaci. Srđan Mandić, čovjek Srbin, pravoslavac”, rekao je Konaković na RTRS-u.

Potreba da se ističe pobjeda pripadnika jednog nad pripadnikom drugog naroda, i onda da se to inaugurira kao demokratsko dostignuće, posebna je vrsta šovinizma. Ovako se ide i naruku narativima da je Sarajevo grad etničkog totalitarizma pa se onda moraju isticati primjeri koji to negiraju. U suštini, i ova civiliziranost je uobičajena za Sarajevo. Iako je toga bilo čini se od postanka Sarajeva, uzmimo primjer kada je ovaj grad bio pod opsadom. Brojne su osobe koje su, iako žive u većinski bošnjačko-muslimanskom gradu, dobijale i osvajale povjerenje građana, institucija i vlasti.

Nije shvatljiva ni Konakovićeva potreba da pravda demografsku dominaciju Bošnjaka u Sarajevu. Da je predsjednik NiP-a dovoljno hrabar, ne bi se obazirao na to, jer su Bošnjaci većina u Sarajevu zbog Srba koji su otišli iz toga grada kako bi ga s vana ubijali. Umjesto o pozitivnim primjerima u Sarajevu, kojeg je predstavio kao novitet, trebao je Konaković na televiziji koja se zove po jednom narodu pitati i konstatovati zašto nečega sličnog nema u etnički očišćenoj Banjoj Luci, tamo gdje su srušene sve džamije.

Ipak, ponajviše je grozno iživljavanje nad Ajnadžićem. Konaković je mogao sačuvati dostojanstvo bivšeg načelnika, ali je u svom suludom nagonu za osvetom, uvrijedio svog političkog protivnika. Ajnadžić to nije zaslužio, niti je javnost zaslužila takav rječnik. General Armije Republike Bosne i Hercegovine imao je i previše bitnijih pobjeda i zadužio je i Centar, i Sarajevo i BiH, ako hoćemo, i civilizaciju, da bi ga nakon izgubljene jedne osrednje bitne utakmice vrijeđao košarkaš Konaković. I to pred publikom genocidnog entiteta.

DEBLOKADA.COM

Konaković neće napustiti Četvorku zbog Srebrenice kao što je SDA zbog telećeg mesa