KAD KONAKOVIĆ VLADA! Nikad gore na Bjelašnici, sklapani štetni ugovor za ZOI ‘84

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na 25. online sjednici sa 28 potvrdnih glasova, izglasali su da se raskine Ugovor o iznajmljivanju restorana Benetton na Bjelašnici sa privatnom firmom Domoart d.o.o na šest godina, koji je potpisalo Javno preduzeće ZOI ‘84. Vlasnik Domoarta Nedim Đapo, povezan je sa NiP-om, odnosno sa kadrovima te stranke preko firme Cue d.o.o. iz Sarajeva. Njegov partner u toj firmi je Silvije Kristić, suprug zamjenice predsjedavajućeg Skupštine KS Danijele Kristić i članice Naroda i pravde, piše Slobodna Bosna.

Inače, Javno preduzeće ZO ‘84 potpisalo je, prije dva mjeseca, Ugovor o iznajmljivanju restorana Benetton na Bjelašnici sa privatnom firmom DOMOART na šest godina. Ugovor su potpisali direktor ZOI'84 Kenan Magoda i punomoćnik firme DOMOART iz Sarajeva Nedim Đapo. U Ugovoru o zakupu restorana Benetton se navodi:

“Ugovor se zaključuje na šest godina i važi od 17. aprila 2020. do 17. aprila 2026. godine. Cijena zakupa utvrđuje se na sljedeći način: Za period januar – april zakupnina iznosi mjesečno 5.500 KM i za period maj – decembar mjesečna zakupnina iznosi 1.600 KM. Što na godišnjem nivou bruto zakpnina iznosi 34.800 maraka sa uračunatim PDV-om. Zakupnina se počinje obračunavati od 20. januara 2020. godine i zakupac se obavezuje da u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora uplati zakupninu u iznosu 11.200 KM za juni, juli, august, septembar, oktobar, novembar i decembar 2020. godine, koja će se voditi kao avansna uplata za navedene mjesece”.

Restoran Benntton kada je bio u sastavu ZOI ’84 uspješno je poslovao u vrijeme kada je na čelu preduzeća bio Midhat Hubijar, ali tada se u poslovanje umješao bivši premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i sve je krenulo nizbrdo. Restoran je poslovao pozitivno. I baš zbog toga, na njega je “oko bacio” Konaković. Sam je slao razne inspekcije u restoran samo kako bi pronašao bilo kakve nepravilnosti, što bi bio direktan izgovor da restoranom počne upravljati neki privatnik.

Čak je u nekoliko navrata govorio i Hubijaru, kako sumnja da “neki privatnik prodaje svoje meso kroz ZOI-jev restoran”. Kada je shvatio da naručene inspekcije nisu dale željene rezultate, premijer je odlučio krenuti frontalno na direktora Hubijara i na kraju ga je uspio smijeniti i poslije toga napustio je SDA i osnovao svoju stranku.

 

0