KONAKOVIĆ I EKIPA SE PREPALI! Hadžikadić preuzima većinu glasača NiP-a, SDP-a, NS, NBL-a

Protesti u organizaciji Platforme za progres Mirsada Hadžikadića ostavili su u čudu Elmedina Konakovića, Predraga Kojovića i Nermina Nikšića. Kurtoazne izjave podrške sa lica mjesta nisu mogle prikriti drhtavicu u glasu i strah vidljiv i u pokretima članova nekadašnje “šestorke”. Začudili su se odakle toliki broj okupljenih i zapitali da li je Hadžikadić politički moćniji od svih njih zajedno. Jeste.

Očigleno je da NiP, Naša stanka, SDP i NBL dobijaju snažnu konkurenciju u Kantonu Sarajevo. Platforma za progres vjerovatno će biti dominantna na krilu koje propagira kritiku SDA. Treba dodati da je NiP već “progutala” SBB, što se vidi po izbornim rezultatima u Sarajevu. A sada će sve to nadjačati Hadžikadić. SDA sa jedne i Platforma za progres sa druge strane, najizvjesniji je odnos poslije predstojećih izbora, pogotovo onih 2022.

Neočekivan obrat doveo je do toga da SDA nije toliko zabrinuta zbog snage koju je pokazao Hadžikadić. Svjesni su da će on pomesti njihovu konkurenciju. To su uvidjeli i neki mediji naklonjeni “šestorki”. Vidi se da su skup od nekoliko hiljada ljudi minimalistički zabilježili, što je bilo na rubu ignorisanja.

Da je Hadžikadić već sada snažnija politička figura i lider opozicije, pokazuje i gostovanje na Face TV 30. maja 2020. Iako su mu se nudili Konaković i Kojović, on nije bezuvjetno prihvatao partnerstvo s njima. I voditelju Senadu Hadžifejzoviću je jasno ko je bitniji. Pokazao je to tako što je predsjednika Platforme postavio na glavno mjesto, prekoputa voditelja, a prve ljude NiP-a i NS s druge strane stola, u prikrajak.

Ipak jedna bitna stvar nadvija se nad cijelom pričom oko Platforme za progres, tačnije nad njenim predsjednikom. Špekulisalo se otkuda toliko znanje Hadžikadiću u manipuliranju masama, gdje je i kako sticao tu vještinu. Nakon okupljanja i šetnje od Sebilja da Marijin Dvora u Sarajevu, sve se češće govori kako su u organizaciji učestovale tajne i nevladine službe Beograda. Sve bi to ostalo kao dimna bomba vladajućih struktura u Sarajevu da reporter N1 to nije potvrdio dok je izvještavao sa skupa. Rekao je da “ima tu dosta građana koji dolaze iz regiona, iz Beograda…”. Po društvenim mrežama se pojavljuje i ime Dalibora Tinića koji je prije nekoliko godina došao u Sarajevo iz Beograda. Vidljivo je da je aktivista NVO sektora u Sarajevu čak i Media centra čiji je direktor Boro Kontić bio jedan od predvodnika protesta iz 2014. koji su završili paljevinom zgrada u sredinama sa bošnjačkom većinom. Znakovit je i komentar istaknutog člana Platforme Elmira Kurtića, Hadžikadićevog saradnika. Napisao je: “Kad to stranci vide (proteste), a rekli su da se prvo mora vidjeti nezadovoljstvo onda će i oni pomoći”. Na to su reagirali sa stranice Raja sa biroa rekavši: “Znači da opet stranci miješaju prste? Mirso izvodi narod na ulicu da stranci vide pa da reaguju? Zato to još manje hoću da podržim onda”.

Osim ovih beogradskih elemenata, ipak su bile brojne zastave s ljiljanima i očigledno patriotsko opredjeljenje i sastav većine okupljenih. To je još jedan znak za uzbunu. Elmedin Konaković, Dalija Konaković, Predrag Kojović, Damir Nikšić, Damir Mašić i slični, htjeli su zagasnuti taj snažan pečat identiteta i umanjiti dominaciju Bošnjaka u glavnom bh. gradu. Sjetimo se bratimljenja sa etnički očišćenom Banjom Lukom, dovođenja kadrova iz RS na direktorske pozicije, ideja o dovlačenju proizvoda bijeljinskih poljoprivrednika u Sarajevo, podrške emitiranju agresorskih filmova na gradskoj televiziji Sarajevo, do promovisanja teza da je Sarajevo krivo što je malo Srba u tom gradu. Onda su i dominantnu većinu zanemarili priređivanjem parade u centru grada. Sjetimo se i Nikšićeve hvale da u SDP-u nema mjesta muslimanima sa dugom bradom, a ima za vojnike VRS. Hadžikadić sigurno neće krenuti tim putem.

SDA, ipak, može biti zadovoljna jer se gužva ne dešava u njihovoj zoni. Promjene su vidljive na suprotnom krilu. Hadžikadić zna pohvaliti i priznati dobre poteze političke konkurencije, nije isključiv kao Konaković, Mašić ili Čudić, tako da će ove dvije političke opcije vjerovatno moći sarađivati kada budu prve u svojim sektorima. Suludo je i očekivati da Hadžihadić svoju snagu dijeli sa  Konakovićima, Nikšićima, Kojovića i ekipom iz “šestorke” koja mora hitno pronaći način da osvježi i unaprijedi svoje političko djelovanje. Inače, bit će poražena. Ponajviše od Hadžikadića.

DEBLOKADA.COM

Slična objava:

 

0