Koalicija za Mostar pozvala vijećnike SDP-a, NS-a i PMP-a na političke razgovore

Koalicija za Mostar 2020 pozvala je predstavnike mostarskih gradskih odbora SDP-a, NS-a, PMP-a na političke razgovore o mogućoj zajedničkoj programskoj koaliciji.

– Prihvaćamo program koji je ponudio BH blok da zajedno s našom izbornom platformom bude temelj za programsku koaliciju i rad Gradskog vijeća u našem mandatu – navodi se u priopćenju Koalicije za Mostar 2020.

Dodaje se kako vijećnici Koalicije za Mostar 2020 nude Programsku koaliciju vijećnicima iz SDP-a, NS-a, PMP-a na bazi izbornih programa koje su, kako kažu, ponudile ove stranke u izbornoj kampanji.

– Predlažemo da nakon prihvaćanja i potpisivanja Programske koalicije dogovorimo i principe na kojima ćemo predlagati i birati najsposobnije kadrove za pozicije u Gradu Mostaru, a koji mogu implementirati Programsku platformu – ističu iz spomenute koalicije.

To podrazumijeva, navode, ‘da ćemo za gradonačelnika izabrati dr. Guzin Zlatka, kako bi se potpisana platforma i mogla implementirati’.

Razgovori o mogućoj zajedničkoj programskoj koaliciji trebali bi se održati u petak, 13. veljače, u 10 sati.

Podsjećamo, u drugi krug izbora za mostarskog gradonačelnika ušli su Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), a nastavak sjednice Gradskog vijeća zakazan je također za sutra u 15,30 sati.

Mostarski SDP upitao je odgovor na poziv za pregovore Koalicije za Mostar u kojem je naveden niz preduvjete koje je potrebno ispuniti kako bi se SDP odazvao pozivu za pregovore o formiranju vladajuće većine u Mostaru.

“Pošto je vašim jučerašnjim ponašanjem sada za izbor mostarskog gradonačelnika, koji nije iz HDZ-a, potrebno 18 umjesto 17 ruku poručujemo da se SDP-u javite kada skupite 15 potpisa podrške vašem kandidatu”, priopćeno je iz Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar.

U priopćenju se dalje navode uvjeti koje je potrebno ispuniti kako bi SDP BiH sjeo za pregovarački stol s predstavnicima Koalicije za Mostar.

SDP BiH traži da četiri vijećnika Koalicije za Mostar vrate mandate (Kljako, Šuta, Marić, Nazdrajić), zatim se traži javno glasanje za izbor gradonačelnika nakon promjene Statuta, odluka o zabrani gradnje mini hidroelektrana, odluka o zatvaranju odlagališta na Uborku te povlačenje tužbe protiv Udruženja građana “Jer me se tiče”.

Traži se, također, da Tužiteljstvo izuzme dokumentaciju vezanu za gradnju kolektora u Mostaru, revizija gradskih financija od 2012. do 2020. godine, rješavanje pitanja ostalih kroz Statut Grada Mostara na isti način kao što je slučaj s konstitutivnim narodima te smjena svih direktora poduzeća u vlasništvu grada.

“Nakon jučerašnjeg ponašanja predstavnika Koalicije za Mostar u Gradskom vijeću jedini način da SDP sjedne s vama za isti stol jesu gore navedeni uvjeti”, stoji na kraju priopćenja za javnost koje potpisuje predsjednik GO SDP Mostar Arman Zalihić.