Koalicija SDA-SBB-DF skupila dovoljno potpisa za smjenu Vlade i predsjedavajućeg Skupštine Konakovića

Nova većina u Kantonu Sarajevo, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF) prikupila je dovoljan broj potpisa za početak procesa smjene aktualne Vlade KS, koju je donedavno činila koalicija šest stranaka, tzv. šestorka.

Na skupštinski protokol je upućen Prijedlog da se na dnevni red 17. redovnu sjednicu Skupštine KS. zakazanoj za 26. decembar, uvrsti i tačka “Utvrđivanje datuma održavanja sjednice Skupštine KS u vezi sa Prijedlogom za glasanje o nepovjerenju Vladi KS”. Zahtjev su poptisali potpisali šefovi klubova tri stranke nove koalicije.

– Vlada KS, na čelu sa premijerom Edinom Fortom, izgubila je povjerenje parlamentarne većine, te samim tim više nije izraz demokratske volje građana KS: Provođenje volje građana KS predstavlja opravdan razlog za glasanje o nepovjerenju Vladi KS. S tim u vezi, tražimo da se hitno pokrene procedura za glasanje o nepovjerenju Vladi KS, propisana Poslovnikom Skupštine KS, navedeno je u obrazloženju prijedloga.

Osim ovoga, prikupljeno je 17 potpisa za smjenu predsjedavajućeg sarajevskog parlamenta Elmedina Konakovića.

Sporazum o koaliciji na svim nivoim, od državnog do kantonalnog, lideri ove tri stranke Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić potpisali su 13. decembra u Sarajevu. Novi kantonalni premijer trebalo bi da bude Mario Nenadić kao nestranački kandidat.

 

0