KO JE NALJUTIO ARAPE? Zašto je reisu-l-ulema Kavazović kritikovao Radončića?

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je u posljednjih nekoliko dana zaprimio više upita članova Zajednice, kao i bosanskohercegovačkih medija u kojima se od njega traži stav ili objašnjenje činjenice da su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali pomoć u borbi protiv koronavirusa u susjednu Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, ali ne i u Bosnu i Hercegovinu.

– Mi vjerujemo kako je ovo posljedica međusobnog nerazumijevanja politika i da je ova kriza najbolja prilika da se to stanje prevaziđe, objasnio je Kavazović.

“Međusobno nerazumijevanje politika”, u ovom kontekstu, je kritika za bošnjački korpus kojeg su opisale ove reisove riječi. Kako su SDA i SBB dvije najjače bošnjačke stranke, jasno je da su to politike čije je odnose kritikovao poglavar Islamske zajednice. Ko je od ove dvije strane više kriv u kontekstu stvaranja “međusobno nerazumijevanja”? Radončić. On je jedini političar koji se predstavlja kao Bošnjak a da je konstantno pričao o radikalima u BiH, spominjao je “bošnjačku državnu mafiju”, pričao o ubistvu srpskog svata kao razlogu za početak rata, optuživao Bošnjake za kriminal, korupciju, izdaju države i povratnika, proizvodio animozitet prema Turskoj. Radončić je skoro bez izuzetka, bio uz Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Nedvojbeno je predsjednik SBB-a i preko svojih dnevnih novina uspio poljuljati veze BiH i sa arapskim svijetom. Desetine tekstova je kreirano kako bi se stigmatizirali arapski turisti i investitori. Prestavljani su kao uzurpatori i prevaranti. Najgore, i što je najviše naljutilo prijatelje u arapskim zemljama, je targetiranje branilaca BiH koji su kao dobrovoljci dolazili iz tih zemalja. Oni su dovođeni u ravan sa agresorima. Sve su to godinama činile novine koje je osnovao Radončić .

Tako su i uspjeli poremetiti prirodno dobre odnose sa arapskim zemljama, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati. Zbog toga, poruka reisu-l-uleme najviše se može odnositi na predsjednika SBB-a.

Treba reći da ga je takvo ponašanje i koštalo. Osvijetljeno kritikom medija i političkih protivnika, ono je rezultiralo neviđenim debaklom i prepolovljenom podrškom na izborima 2018. u odnosu na izbore iz 2014. Tako je Radončić sebe doveo u situaciju da, umjesto da sjedi u Predsjedništvu BiH i komunicira sa svjetskim državnicima, sada postaje influencer koji se svađa po Instagramu i Facebooku.

DEBLOKADA.COM


Preporučujemo: