Klanjana dženaza Muameru ef. Zukorliću

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, u prisustvu više hiljada vjernika, predvodio je danas u Novom Pazaru dženazu namaz bivšem sandžačkom muftiji Muameru ef. Zukorliću.

– Ovo je danas dan tuge, dan tuge za sve Bošnjake, ma gdje bili. U vječni život na ahiret ispraćamo našeg oca, sina, brata, prijatelja, našeg velikog muftiju, čovjeka koji nas je sve svojim životom zadužio – kazao je reisu-l-ulema okupljenima na Trgu Gazi Isa-bega.

Dodavši kako se nije lako oprostiti od čovjeka kakav je bio Muamer-ef., reisu-l-ulema je poručio da „moramo nastaviti i naučti koračati sami i bez Muamera, on je to želio, svoj je život dao za to“, javlja MINA.

– Sve njegovo je bilo da nas nauči kako da koračamo ponositi, uzdignutih glava i bez kalkulacija. To je bio naš Muamer. Nikoga nije ostavio ravnodušnim, ni svoje dostove ni dušmane, svakog je na sebi svojstven način prisilio da ga poštuje i to je vrijednost i škola, koju smo mogli naučiti samo od Muamera – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Istakao je i da je Muamer ef. stalno ponavljao kako je Srbija država i Bošnjaka u kojoj oni moraju biti postojani, poštovani i dostojanstveni.

– To je bila njegova borba. Ako to nastavimo, ako te riječi budemo slijedili, Muamer će ostati živ sa nama sve dok budemo išli njegovim stopama – poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Njegov prethodnik dr. Mustafa-ef. Cerić, reisu-l-ulema od 1993. do 2012. godine, kazao je da Bošnjaci mogu biti ponosni što su imali “ovakvog insana u svojim redovima”.

– Ne mogu skriti da ne kažem: Volio bih da je on na mojoj dženazi, nego što sam ja na njegovoj, jer bi on bolje govorio o meni nego što ja mogu reći o njemu, ali, muftija, nemam ništa mnogo još da kažem, osim da ćeš mi nedostajati. Nedostajat će mi tvoje vedro i ponosito čelo, nedostajat će mi tvoja argumentacija koja nikoga nije mogla ostavljati ravnodušnim, ni prijatelja ni neprijatelja. Nedostajat će mi tvoji intervjui koje sam duškom slušao i gledao i punio svoju dušu i srce što imamo takvog junaka. Nedostajat će mi ona radost da dođeš u Sarajevo da se vidimo, da razgovaramo, da vidimo kako ćemo dalje. Nisi volio kukavice, nisi volio licemjere, volio si ljude koji su hrabri i ponositi i koji se nikad nikome ne žale, nego traže svoj put, ne pitajući i ne govoreći „Ne znam, ne mogu i ne daju“. To za tebe nisu bili glagoli u našem jeziku – riječi su ef. Cerića.

Osim reisu-l-uleme Kavazovića i Cerića, prisutnim vjernicima na Tragu Gazi Isa-bega obratili su se predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić i dr. Jahja Fehratović, potpredsjednik SPP-a, poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, kolega i bliski prijatelj Muamer-ef. Zukorlića.

Ukop rahmetli Muamer-ef. Zukorlića, prema njegovoj želji, obavljen je na mezarju u u selu Orlje kod Tutina.