Jednoglasno usvojena Odluka o rasporedu sredstava MMF-a

Odluka o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jednoglasno je usvojena na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH – izjavio je novinarima nakon sjednice ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

On je naveo da se ovom odlukom utvrđuje raspored povučenih sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od MMF-a u ukupnom iznosu od 265,2 miliona specijalnih prava vučenja u protuvrijednosti konvertibilne marke po važećem tečaju na dan povlačenja sredstava.

Dodao je da će Ministarstvo finansija i trezora izvršiti alokaciju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje, sukladno Odluci Fiskalnog vijeća BiH, potpisanom Pismu namjere i Memoradumu o razumijevanju u sljedećim omjerima – 61,5 posto za Federaciju BiH sa svojih 10 kantona; 37,5 posto za Republiku srpsku i jedan posto za Brčko Distrikt BiH.

Bevanda je rekao da otplatu duga vrše entiteti i Brčko Distrikt, sukladno zakonskim propisima kojima je regulirano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama prema utvrđenim otplatnim planovima.

– Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom glasniku. Potpisnik ove odluke će biti predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija – dodao je Bevanda.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u čemu se usvojena odluka razlikuje u odnosu na prethodnu, kazao je da je ovo treći put da pokušavaju na Vijeću ministara donijeti odluku.

– U članku koji kaže da je 61,5 posto za Federaciju BiH sa svojih 10 kantona, u prvoj odluci je bilo isto ovako napisano, bez ovih kantona. Onda je bio podčlanak da će se sredstva koja pripadaju Federaciji dijeliti 50 posto Federaciji i 50 posto kantonima – pojasnio je ministar Bevanda.

Na novinarsko pitanje dokle se došlo u izradi budžeta institucija BiH za 2020. godinu, kazao je da je Ministarstvo finansija godinu dana bilo bez proračunskog zahtjeva iz Predsjedništva BiH.

– Pa kada je došao u drugom mjesecu smo radili danonoćno i dali nacrt proračuna Vijeću ministara. On je usvojen većinom glasova, otišao na Predsjedništvo BiH i pred kraj četvrtog mjeseca vraćen da se prilagodi uvjetima pandemije. Rekao sam da je to jedno čisto tehničko pitanje, ničim vezano s politikom – kazao je Bevanda.

Napomenuo je da se sa skoro 100 proračunskih korisnika vrše dodatni pregovori i proračun završava.

On je kazao da ih je na kraju današnje sjednice ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić informirao da će danas podnijeti neopozivu ostavku.

– Ja sam i na samoj sjednici rekao da mi je žao, jer je bio jedan od rijetkih ljudi u Vijeću ministara BiH koji se držao principa – naveo je ministar Bevanda.

0