Izrađuju majice sa Nanićevim likom, sav prihod ide u Bužim, u dobrotvorne svrhe

Domaći modni brand Bosnian Kingdom Clothing, poznat po upotrebi domoljubivih simbola na svojim proizvodima (ljiljani, slobodarske poruke, bh. kulturno naslijeđe) učestvuje u hvale vrijednoj kampanji tokom Slobodarskih dana viteškog grada Bužima. Izradili su 506 majica koje krasi lik heroja Izeta Nanića, amblem 505. viteške brdske brigade i slogan „Dok postoji ovog svijeta zaklinje se 505. ako Bog da biće naša BiH“ (stih sa murala u Bužimu). Njihovom prodajom pomažu proširenje tribina na igralištu u ovom herojskom gradu. Evo kako su opisali svoje učešće u ovoj akciji.

„Slobodarski dani viteškog grada Bužima je manifestacija koja se održava svake godine tokom mjeseca augusta u herojskom gradu Bužimu. Manifestacija se održava od 1996. godine, a centralni dio je obilježavanje smrti brigadnog generala, narodnog heroja Izeta Nanića i formiranje 505. viteške bužimske brdske brigade. Događaji se održavaju od 4. do 15. augusta, a sastoje se od vjerskog, kulturnog, historijskog i sportskog dijela i redovno su dobro posjećeni.

Za vrijeme rata u BiH 505. viteška brdska brigada je bila u sastavu Petog korpusa Armije RBiH. Osnovana je 15. augusta 1992. godine u Bužimu kao 105. bužimska krajiška pješadijska brigada, da bi 1. aprila 1993. godine naziv brigade bio promijenjen u 505. brdska brigada. Tokom rata, usljed zasluga u odbrani Bosne i Hercegovine, brigadi je dodijeljeno kolektivno priznanje i najviši počasni naziv ‘’viteška’’. Komandant brigade od njenog osnivanja pa do smrti bio je brigadir Izet Nanić. Sve ono što su učinili za opstanak naše države Bosne i Hercegovine ne smije pasti u zaborav.

Prihod od prodaje majica finansirat će se projekat produženje tribina i kupovina 506 stolica na malonogometnom igralištu ispred Osnovne škole Bužim gdje se održava najmasovniji, najkvalitetniji i najorganizovanji turnir, koji se igra u čast rahmetli legendarnog komadanta, brigadnog generala, narodnog heroja Izeta Nanića i svih boraca-šehida 505. viteške bužimske brigade koji su položili svoje živote za odbranu jedine domovine BiH. Broj stolica simbolizira 506 šehida koji su dali ono najvrijednije za jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu, a to je život“.

DEBLOKADA.COM

 

1+