Izetbegović ispravio krive navode plasirane u medijima

Prije nekoliko dana gostovao sam na TV N1 u dijaloškoj emisiji Pressing. Kao što naziv emisije nagovještava, radi se o medijskom formatu u kom voditelj pritiskom, pa i neugodnim presingom na sugovornika pokušava doći do istine koja zanima gledaoce, poručio je predsjednik SDA Baki Izetbegović.

To omogućava dinamičan i zanimljiv dijalog koji je za mene prihvatljiv i poželjan, sve dok je cilj voditelja – istina, i dok se sugovorniku dopušta da svoje viđenje istine iznese. Unatoč pokušajima voditelja da me upornim upadicama i prekidanjima omete, cijenim da sam uspio gledaoce upoznati sa nizom činjenica bitnih za bolje razumijevanje složenog stanja u kom se BiH nalazi.

Uspio sam demantovati i niz neutemeljenih tvrdnji koje je voditelj uporno unosio u pitanja kao gotovu konstataciju. Jednu bitnu, neistinitu tvrdnju nažalost nisam uspio demantovati. Radi se o tezi voditelja da je moja supruga, parafrazirajući izjave Amora Mašovića, prijetila glasačima da će „završiti u masovnim grobnicama ako budu glasali za druge, a ne za SDA“. I Mašović i Sebija Izetbegović su upozoravali da nejedinstvo i konflikti unutar bošnjačkog korpusa mogu narod povesti stazama koje vode u nova stradanja, poručio je Izetbegović i priložio video kazavši da je sasvim jasno da se radi o pozivu na jedinstvo naroda, na prestanak konflikta, a ne o prijetnjama onima koji neće da glasaju za SDA.

Nastavak neutemeljih tvrdnji o „prijetnjama masovnim grobnicama“ uslijedio je jučer u tekstu urednice Oslobođenja Vildane Selimbegović, koja se referirala na moje gostovanje u Pressingu. Selimbegović u istom tekstu pokušava i da unese nesporazum i konflikt među bošnjačke lidere, pa je ustvrdila da „se lider SDA hvali kako je on bio nalogodavac reisu-l-ulemi u zatvaranju paradžemata u BiH“!?

Za razliku od novinarke Selimbegović, i ja i SDA izuzetno cijenimo reisa Kavazovića i strukturu Islamske zajednice u BiH, i možemo im biti samo na usluzi i od pomoći. Uostalom, nije IZ BiH kreirala sistem paradžemata, već je imala ozbiljan problem sa ovom odmetnutom, radikalnom strukturom, i bila joj je potrebna pomoć države da ovaj problem riješi.

Dakle, nije bilo nikakvih „naloga od strane predsjednika SDA“, bila je inicijativa bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da se problemu rastućeg radikalizma zajednički suprotstavimo, a zatim i konkretna pomoć države da se problem odmetnutih paradžemata riješi.

Svako zlo za neko dobro, izrečena neistina je šansa da se podsjetimo na istinu.

Zato podsjećam na sadržaj veoma važnog akta: „Zajednička izjava o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma“, kojeg je u decembru 2015. potpisalo 37 bošnjačkih intelektualaca, političkih i vjerskih lidera.

Ova Izjava je imala izvanredan značaj jer je instantno presjekla opasno bujanje ekstremizma u Bosni i Hercegovini i time skinula hipoteku koju su pokušavali staviti na vrat bošnjačkom narodu, stoji u reagiranju predsjednika SDA.