Inzko: Fata Orlović zaslužuje neodložno i potpuno zadovoljenje pravde

Želim da se pravda zadovolji i da se Fata Orlović ispoštuje zbog nevolja kroz koje je prošla tokom duge i iscrpljujuće pravne bitke. U svojoj poodmakloj dobi, Fata Orlović ne zaslužuje daljnje nepoštovanje od strane vlasti Republike Srpske, već neodložno i potpuno zadovoljenje pravde, rekao je u četvrtak visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi u saopštenju iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH danas, 1. aprila, navršava se tačno godinu dana od isteka roka koji je Evropski sud za ljudska prava odredio za uklanjanje crkve sagrađene na imanju Fate Orlović. Dodaje se da je Orlović dugo čekala pravdu, a sada se već dugo kasni sa provedbom obavezujuće odluke Evropskog suda u njenu korist.

Iz OHR-a je saopšteno da će se, budući da je vladavina prava presudno načelo Općeg okvirnog sporazuma za mir, visoki predstavnik referirati na ovaj i druge slučajeve u svom sljedećem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, kao na još jedan primjer potpunog zanemarivanja izvršenja sudskih odluka.

“Važan pokazatelj poštovanja vladavine prava u bilo kojem demokratskom društvu nisu riječi ili izjave nego nivo provedbe sudskih odluka domaćih i međunarodnih sudova. Nažalost, pokazatelji za BiH su vrlo nepovoljni”, istakao je Inzko.

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.