POTREBNE NOVE VRIJEDNOSTI! Sumnjivi projekat ulazi u sve bh. medrese

Jedno od vrela bosanske, konkretnije bošnjačke pameti su medrese. Tu se obrazuju pametni, čestiti, dostojanstveni i svjesni mladići i djevojke koji su, ali zaista jesu, uzdanica ovog društva i zemlje. To su neka od rijetkih mjesta koja nisu pod nadzorom i kontolom nedobronamjernih sila koje globalno nameću svoje modele ponašanja, vjerovanja, ideologija a time stavljajući čovječanstvo pod svoju kontrolu.

Predstavnici ovih sila što kao slobodu i lijepo predstavljaju razvrat, otuđenje od roditelja, od čovjeka i od Boga, što afirmišu hedonizam umjesto majčinstva i očinstva, beskrupuloznost namjesto stida, odlično znaju za oaze u svakom društvu koje se svjesno opiru tom novom svjetskom poretku, ili su mu same po sebi suprotnost. Znalo se da će na red doći i ove neukaljane bašte duhovnosti i produkcije učenih i hrabrih mladih ljudi koji se mogu boriti za istinske vrijednosti, one koje propagira Božija riječ. Da ne bi bosanske oaze dostojanstva i vjere ostale netaknute, ima se za pravo sumnjati da će se to pokušati preko projekta EU integracijskih klubova u medresama. Evo šta je rečeno nakon sastanka u Sarajevu održanog 28. avgusta 2019. Jasno se spominju „sve vrijednosti“:

– Naime, u okviru programa projekata “Moje mjesto u EU“ predviđeno je da se u bh. medresama osnuju početkom ove školske godine klubovi koji će biti dodatni impuls mladima u stjecanju osnovnih znanja o integracijama BiH na putu ka EU, ali i način daljnjeg širenja svih vrijednosti koje su promovirane kroz ovaj projekat, navedeno je.

U nastavku saopćenja stoji da su sastanku prisustvovale nadležne osobe iz Islamske zajednice u BiH. Evo pod kojim izgovorom će, najvjerovatnije, globalisti ući u medrese. Obratite pažnju na beskorisnost projekta i način na koji je on dramatizovan i prikazan kao potreban.

– Klubovi će egzistirati u okviru različitih sekcija te će se na taj način dinamizirati tema o EU integracijama u različitim sferama… Neke medrese će imati i posebnu prostoriju za ovaj klub, a sve će medrese organizirati okrugli sto, na kojem će prisustvovati učenici iz drugih medresa, odnosno prezentaciju na neku od tema iz oblasti EU integracija i interkulturalizma u svjetlu prakse evropskih naroda. Mladi će, između ostaloga, kroz izradu panoa, debata, prisustvo na kampovima, promovirati EU integracije i nastaviti njegovati ideje koje su bile naznačene tokom projekta, što će se činiti i putem članaka u školskim novinama. Također, u okviru ovih klubova nastojat će se organizirati i seminari primjereni uzrastu učenika iz oblasti koje će ih usmjeriti na osnovna znanja o načinu lične promocije te načinu praćenja i apliciranja na javne konkurse koje objavljuje Evropska unija, saopćeno je.

Kao što se vidi, projektanti su osjetili da učenici medresa, njihovi profesori, odgajatelji i direktori imaju blagi kompleks nemodernosti, pa im se kroz priču o „integraciji“ i evropeizmu žele približiti i doslovno ući im u školske klupe. Tu su i već odavno smiješni mamci o obuci za kreiranje aplikacija za EU novčane fondove.

I u opisu aktivnosti tokom projekta, u članu 1, otvoreno se navodi da će biti kreiran kurikulum za korištenje tokom projekta, ali i nakon njega, u redovnom nastavnom procesu. U ovom manifestu nisu spomenuti klubovi, tj. prostorije za ovu vrstu edukacije, ali se sada pojavljuju i već su gotova stvar jer početkom školske godine će biti uvedene u medrese. Dakle, ovo nije projekat ograničenog trajanja već sistem vrijednosti suptilno integrisan u obrazovanje.

Apeliramo na odgovorne u Islamskoj zajednici, a pogotovo one koji nepromišljeno (ili svjesno) realiziraju ovaj projekat da uvide izvjesnu opasnost od infiltriranja u srce obrazovanja budućih stubova na kojima će stajati društvo, država pa i čovječanstvo. Posebno je nedobronamjernima bitno u ovom dobu kanalisati mladog čovjeka. Znaju da kada ovakvi stasaju, mogu postati, evo naprimjer, ministri koji neće olako davati dozvole svakome da bespotrebno paradira ulicama. Ako ništa, i da se osujeti svaki neželjeni odgojni i obrazovni utjecaj na stavove i ličnosti učenika sa ovim klubovima u medresama, ovo može biti odličan način da im se, u neposrednom kontaktu sa njima, odredi profil, svakog djeteta ponaosob. To mapiranje umova, karaktera i potencijala omladinaca, dovoljno je za targetiranje onih perspektivnih među njima što mogu biti nosioci tradicionalnih vrijednosti kao što je domoljublje, vjera, kultura.

Nisu medresama, ni profesorima, niti učenicima potrebne nikakve lekcije o vrijednostima jer se tu pola milenija uči o onim pravim i iskonskim, onim koje su proistekle iz vjere, etike, morala i Upute. Nije potrebno da ta djeca idu po kampovima i seminarima jer su to odlična mjesta i prilike da ih neko pokuša vrbovati, preusmjeriti, „kultivisati“. Nemaju se oni šta integrisati u Evropu i Evropsku uniju. Oni su potomci generacija dobrije Bošnjana, Bošnjaka, Bosanaca koje su hiljadama godina čuvale civilizacijske vrijednosti: hrabrost, poštenje, nečinjenje zločina, toleranciju, suživot, multikulturalnost, slobodu trgovanja, solidarnost, demokratiju, a koje bi Evropa da prisvoji kao svoj izum.

Iako je projekat u poodmakloj, završnoj fazi, pozivamo sve profesore, direktore i odgovorne iz IZ u BiH da ne polaze za benefitima koje će im kreatori, ako već nisu, ponuditi. Besplatna putovanja, opremanje škola, doniranje opreme, posjete Briselu, komplimentiranje, samo su neki od načina da ih se odobrovolji za učešće u projektu. Ništa od toga vam nije potrebno. Bitno je da djeca ostanu na putu vjere i ostalih temeljnih, neprolaznih vrijednosti.

DEBLOKADA.COM

Tekst je nastao u okviru projekta “Pravo na mišljenje – pravo za sve”.

 

 

5+