INFORMER LINČUJE: Uvrede i optužbe zbog agencije, vjere, Facebooka i zastave RBiH

Srbijanski dnevni tabloid Informer i u printanom i elektronskom izdanju 9. augusta je objavio tekst “Pljuje i Srbe i Srbiju, a zarađuje na našoj deci!” u kojem problematiziraju ponašanje vlasnika turističke agencije Rapsody travel registrovanoj u Sjenici Enesa Ibrahimagića iz Zenice. Informer za Ibrahimagića tvrdi da je srbomrzac i muslimanski ekstremista. To “dokazuju” njegovim Facebook statusima i isticanjem zastave Armije RBiH. – Ibrahimagić je, uz neskrivenu mržnju, jula 2015. godine, nazvao predsjednika Vučića “zločincem” tokom njegove posjete Srebrenici. Objavio je tada na društvenim mrežama video-snimak Vučića prilikom posjete Srebrenici i tom prilikom ga nazvao zločincem. “Licemjerima i zločincima u Srebrenici nema mjesta. Ne dolazite.” Bukvalno je tako napisao za Vučića! Isto tako zabrinjava što javno ističe simbole i obilježja ozloglašene Armije BiH, pod čijom je čizmom stradalo i protjerano na stotine hiljada Srba, piše Informer.

Ovaj medij insistira na tome da se ova agencija, jer je njen vlasnik Ibrahimagić, ali i zbog ostalih koje dovode u vezu s njom, ne smije baviti organizovanjem putovanja srpske djece na ljetovanja i ekskurzije. – Iza kompletne vlasničke strukture stoje vlasnici koji su mahom iz Bosne i Hercegovine. Pravi vlasnici su muslimanski ekstremista iz Zenice Enes Ibrahimagić, Ismail Mašović iz Sjenice, Armin Alijagić iz Zenice i Samer Rešidat iz Sarajeva. Ovi ljudi ne samo što su strani državljani nego na društvenim mrežama godinama unazad otvoreno iskazuju svoju mržnju prema Srbiji, dok sve vrijeme uzimaju naše pare za prevoz djece, prenosi Informer izjavu neimenovanog izvora.

I pomenutog Rešidata Informer optužuje tvrdeći da je “poznat po izjavama koje su usmjerene protiv srpskog naroda koji živi u Republici Srpskoj”.

Novinari Informera donose i spisak škola iz Srbije i sa sjevera Kosova sa kojima je Rapsody travel poslovala. Potrudili su se i kontaktirali ministra prosvjete Republike Srbije Mladena Šarčevića koji im je rekao da će pribaviti sve detalje u vezi s ovim slučajem, a Prosvjetna inspekcija će se time pozabaviti. – Proslijedili smo i inspekciji i školskim upravama da se sa ovom agencijom više ne sarađuje, rekao je ministar za Informer.

Srbijanski mediji kao da se nisu odmakli od retorike i djelovanja iz devedestih godina. Osim neskrivene mržnje i neprofesionalizma, još uvijek je prisutna degradacija i po etničkoj osnovi. Bošnjake ne žele priznati kao naciju pa umjesto toga označavaju ih po vjerskoj pripadnosti. Neskrivena je i intencija da se ugrozi poslovanje turističke agencije. Konstatacije da je Armija RBiH kriva za “stradanje i protjerivanje na stotine hiljada Srba” pokazuje da kreatori javnog mnijenja u susjedstvu, ali i drugi, ne poštuju ni pravosnažne presude međunarodnih sudova. Sve ovo govori da značajan dio srbijanskog društva još nije u stanju da prihvati određene civilizacijske norme, posebno one koje regulišu odnos prema historiji, komšijama i drugačijima.

DEBLOKADA.COM

Sporni tekst i na naslovnici printanog izdanja Informera, 9. august 2019.

 

1+