Holandska vlada donirala vojno teretno vozilo Memorijalnom centru Potočari

U kompleksu Memorijalnog centra Potočari danas je izvršena primopredaja vozila takozvanog ‘četverotonca’. Vozilo je stiglo na inicijativu vlade Holandije, mirovne organizacije PAX i  pet veterana Holandskog bataljona koji su bili u službi kao sastavni dio voda za snabdjevanje (BEVO) u Holandskom bataljonu III.

Vojno teretno vozilo, DAF YAD 4442, je donacija holandske vlade Memorijalnom Centru Srebrenica-Potočari.

Vozilo će biti postavljeno kao trajni eksponat u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Članica udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Kada Hotić kazala je da će kamion biti podsjetnik na ulogu UN-a u genocidu u Srebrenici.

– Ovo vozilo podsjeća na ulogu UN-a u toku rata. Ovakva vozila su narodu trebala da služe kao pomoć i spas, i bar zadnji dan su trebala da odvezu narod. Međutim, nisu tome služila. Svjesno su nas izdali – rekla je Hotić.

Ambasador Holandije u Bosni i Hercegovini Reinout Vos smatra da će kamion biti važan eksponat u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

– Ovo je važan eksponat koji će biti u trajnom vlasništvu Memorijalnog centra. U proteklim godinama Memorijalni centar je postalo važno mjesto za obilježavanje godišnjice genocida kako za ljude u Bosni i Hercegovini, tako i širom svijeta. Drago mi je da su holandski veterani doprinjeli daljem razvoju muzeja. Nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu – rekao je holandski ambasador.

Jedan od veterana Holandskog bataljona Wim Sanders kaže da sa ovom izložbom žele da pokažu šta su oni doživjeli kada se sve to dešavalo.

– Za nas veterane holandskog bataljona znači mnogo u smislu da možemo nešto da učinimo za narod Srebrenice, pogotovo za majke Srebrenice. Za nas je ovo bio projekat kojim smo pokazali povezanost sa svim onim što se događalo ovdje. Sve ovo je za mene vrlo emotivno, i još uvijek imam osjećaj utučenosti, još se nisam oporavio – rekao je Sanders.

 

0