HNS: Potrebna internacionalizacija pitanja poštivanja ustavnopravnog poretka

Hrvatski narodni sabor (HNS) pozdravio je zajedničko liderstvo i napore Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi, iznova potvrđene u razgovorima između državnog tajnika SAD-a Mike Pompea i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

“Kao istaknuti međunarodni partneri Bosne i Hercegovine, Republika Hrvatska i Sjedinjene Američke Države u svojim su razgovorima ponovno iskazali predanost zajedničkoj potpori Bosni i Hercegovini na njezinom putu izgradnje stabilnosti i prosperiteta. Prepoznavanje važnosti suočavanja s pitanjima koja opterećuju potrebne iskorake u euroatlantskim integracijama BiH te pitanjima koja uzrokuju stagnaciju bh. društva, poput negiranja ustavno zagarantiranih prava hrvatskoga naroda, ključni su za naš daljnji napredak na putu održive izgradnje demokratski uređenog i stabilnog društva”, priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Dodaje se kako su daljnja međunarodna pažnja i internacionalizacija pitanja poštivanja ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, zaštite prava i jednakopravnosti konstitutivnih naroda te euroatlantskog puta BiH, nužni za pravovremeno isticanje žurnih koraka ka stabilizaciji unutarnjih prilika i vanjskopolitičkih prioriteta.

Hrvatski politički predstavnici u potpunosti su posvećeni osnaživanju i ostvarenju zaštite hrvatskoga naroda i iskoracima ka prosperitetu i napretku BiH.

“Kao krovna politička organizacija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, Hrvatski narodni sabor prepoznaje međunarodni angažman i poziva međunarodne partnere, u svjetlu 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma, na predan zajednički rad na eliminaciji ustavno-rušilačke retorike, kao i na osiguravanju potpune jednakopravnosti konstitutivnih naroda te na potpunu predanost svih relevantnih sudionika euroatlantskom putu i stabilnosti BiH”, stoji na kraju priopćenja.

0