HNS: Ako se ne izmjeni Izborni zakon BiH, borit ćemo se protiv održavanja izbora

U Mostaru je vanredno zasjedao Hrvatski narodni sabor. Riječ je o nevladinoj organizaciji koja okuplja političke predstavnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a povod za zasjedanje bili su neuspješni pokušaji izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Sabor je jednoglasno usvojio sedam zaključaka, koji su izmijenjeni u odnosu na prethodne. Prvi se odnosi na izmjene Izbornog zakona BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Iskazano je žaljenje što napori HNS-a prilikom pregovora nisu urodili plodom, kao i spremnost za nastavkom pregovora. Ustavna načela iz Washingtona i Daytona ostaju ono za što će se HNS i dalje dosljedno zalagati.

U tački pet dokumenta nastalog danas navedeno je da formalno-pravni uslovi za održavanje općih izbora ove godine neće biti ispunjeni dok se ne izmjeni Izborni zakon Bosne i Hercegovine. Zbog toga je, kako je navedeno, nužno provesti sve presude Evropskog suda za ljudska prava.

HNS tvrdi da Centralna izborna komisija BiH nije i ne može biti zakonodavac, “niti može preuzeti obaveze“ Parlamentarne skupštine BiH.

“Sve političke stavove kojim se zastupa blokiranje i onemogućava hrvatskom narodu da bira svoje političke predstavnike, HNS će smatrati ugrožavanjem hrvatskih interesa u zemlji. Uvjeti za održavanje izbora nisu ispunjeni, a ako se izbori ipak održe bez izmjena, mi ćemo to smatrati kršenjem Daytonskog sporazuma. Uvjeren sam da će kolege Bošnjaci razumjeti ovo što smo donijeli. Bude li način ponašanja kakav je dosad bio, nema optimizma da će se nešto promijeniti”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović.

Dodao je i da bi bio najsretniji čovjek na svijetu ako bi se politički akteri dogovorili i demokratski održali izbore. Čović je naglasio da će se, ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona, protiv održavanja boriti svime što je Ustav BiH omogućio jednoj političkoj stranci. Čelnik HDZ-a BiH najavio je nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona, koji će biti održani u utorak u Mostaru.