Godišnjica stradanja civilnog stanovništva u naseljima Krivoglavci, Reljevo i lijaš

Na spomeničkom kompleksu Krivoglavci danas je obilježena 79. godišnjica stradanja civilnog stanovništva u naseljima Krivoglavci i Reljevo i lijaš u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata Vogošća.

Bilo je to još jedno prisjećanje na prvu organizovanu parizansku diverzantsku akciju u kojoj je uništena pruga, nakon koje su fašisti izvršili odmazdu na civilnim stanovništvom tog kraja.

Uz poštivanje epidemioloških mjera u okviru programa pročitani su literarni radovi i referati, a zatim su delegacije položile cvijeće i odale počast svim žrtvama fašističkog terora.

Predsjednik udruženja ABNOR Vogošća Refik Softić istakao je da se ponose činjenicom da je Vogošća jedna od rijetkih lokalnih zajednica gdje su, uz pomoć Općine, obnovljena sva spomen obilježja posvećena narodno oslobodilačkoj borbi, kao i da ne izostaje podrška kada je u pitanju obilježavanje značajnih datuma iz NOB-A.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je istakao da fašizam nije pobijeđen i kako svi antifašisti imaju obavezu da se bore za tu ideju.